Цената на водата ще се повишава плавно, а не драстично, обяви Николай Нанков

Цената на водата ще се повишава плавно, а не драстично, обяви Николай Нанков

© Цветелина Белутова, Капитал

Цената на водата няма да се повиши драстично. Това обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при откриването на международната конференция "Опазване и устойчиво използване на водите в България", съобщава БНТ.


Той уточни, че повишението на цената ще става плавно, така че българските граждани да са спокойни и да не се притесняват от високи сметки. Министърът допълни, че в момента се изработва дългосрочна стратегия за финансирането на водния сектор в страната. Тя се прави заедно със Световната банка.


По време на конференцията се разисква опазването и устойчивото използване на водите в Източна Европа, уязвимостта на България от изменението на климата, свързано с водния сектор, опазването и на водите и ВиК услугите, управлението на водните рискове в селскостопанския сектор в България, безопасността на язовирите и тяхната рехабилитация у нас и др.




Нанков подчерта, че за пръв път от доста години е започнало строителството на два нови язовира, на които основното предназначение ще бъде осигуряването на питейно-битови нужди на населението. Те се намират край Пловдив и Панагюрище.


"Те ще осигуряват чиста вода за населението през цялата година. Това е единственото решение за нормални доставки и качество на питейна вода - с този проект доказваме, че визионерски сме локализирали тази инвестиция", добави Нанков и уточни, че проектите се осъществяват със заем от Световната банка.


Той каза още, че е започнала рехабилитация на язовир "Студена", а ремонтът се прави без източване на вода и ще удължи експлоатацията му поне с 50 години.


Нанков обяви и че освободените служители на министерството в последните месеци са повече от десет души. Голяма част от тях са назначени по време на служебния кабинет, но това не било реваншизъм или чистка. Той уточни, че срещу някои от тях се води разследване от компетентните органи.