Само 17 души са докладвали на МВР, че ги охраняват с оръжие

Само 17 души са докладвали на МВР, че ги охраняват с оръжие

© Str

Едва 17 души са съобщили на МВР, че ги охраняват с оръжие, а общият брой на регистрираните с частна охрана е 23-ма. Частните кортежи са само 39, като повечето са в София. Това съобщава в. "Сега", позовавайки се на отговор на полицията по Закона за достъп до обществена информация.


От миналата година тези с лична охрана трябва задължително да се регистрират в МВР. Това бе въведено с нова наредба след побоя срещу Васко Наумов и съпругата му на Околовръстното шосе на София. Те бяха нападнати от охранители на Ивайло Борисов-Ториното. След инцидента МВР обяви, че ще регулира частните кортежи. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров призна, че в случаите като този с Наумов държавата върви след събитията.


Година по-късно броят на регистрираните е нищожен.




Според наредбата трябва да се регистрират и колите, с които се превозва охраняваното лице. От МВР не са отговорили на вестника колко пътни нарушения са извършени от тях, което е един от сериозните проблеми с частните кортежи. Причината е: в Закона за движение по пътищата няма участници в движението, определени като "лица, осъществяващи лична охрана".


На централно ниво в МВР обаче не се съхраняват данни дали са налагани някакви санкции за неизпълнение на наредбата. Известно е само, че от влизането ѝ в сила досега са извършени 154 проверки. За резултатите и евентуални санкции обаче информация трябва да се търси поотделно от всичките 28 областни дирекции на полицията в страната.


В наредбата е посочено, че поведението на охранителите се контролира от началниците им. Те се задължават да подготвят и съхраняват следните документи - правила, които включват етични норми и модел на поведение, и инструкция за безопасност, която пък задължава охранителите да са максимално бдителни и да пазят здравето и живота на евентуалните нападатели. Освен това охранителите са задължени и да не провокират "с поведението си намиращите се в близост до тях граждани, включително и чрез демонстративно носене на оръжие и/или помощни средства".

Ключови думи към статията: