За час в ООН: Тилърсън и Лавров обговориха Сирия и Украйна

Те са за "избягването на конфликтни ситуации" при военни операции
18 сеп 2017 08:45,
19
За час в ООН: Тилърсън и Лавров обговориха Сирия и Украйна
Снимка: Reuters

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и руският министър на външните работи Сергей Лавров се срещнаха в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде ТАСС.

Двамата обсъдили взаимодействието по сирийската криза и други аспекти на ситуацията в Близкия изток, съобщи руското външно министерство в комюнике. Лавров и Тилърсън разговаряли и за конфликта в Украйна и по-конкретно за изпълнението на Минските споразумения.

Срещата се провела в постоянното представителство на Русия в ООН. Тя продължила по-малко от един час, съобщи още руското министерство на външните работи.

Държавният департамент на САЩ отбеляза в комюнике, че Тилърсън и Лавров са изразили отново привързаност към избягването на конфликтни ситуации при провеждането на военни операции в Сирия.

Вчера най-висшият руски и американски военен обсъдиха по телефона твърденията, че Русия е бомбардирала подкрепяни от САЩ бойци в Сирия, съобщи вестник "Комерсант", цитиран от Ройтерс.

Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов и генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, са разговаряли един час.

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) - коалиция от кюрдски и арабски милиции - казаха, че са били атакувани в събота от руски военни самолети и сирийските правителствени сили в източната провинция Дейр аз Зур - кризисна точка във все по-сложния конфликт в Сирия. СДС посочиха, че шестима техни бойци са били ранени.

Вчера руското министерство на отбраната отхвърли тези твърдения: "Нашите самолети нанасят удари само по джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) и освен това предупредихме доста по-рано Съединените щати за нашите оперативни планове", каза говорител на ведомството.

В Източна Сирия в момента се провеждат паралелно две операции за прогонване на ИД от провинция Дейр аз Зур - последния регион в тази страна, по-голямата част от който групировката все още контролира, отбелязва Франс прес. Сирийските правителствени сили, подкрепяни от Русия, са се съсредоточили върху град Дейр аз Зур, в западната част на едноименната провинция, а поддържаните от оглавяваната от САЩ коалиция СДС напредват на изток.

"Ситуацията в тази зона не би могла да бъде по-сложна", коментира генерал Дънфорд. Той отчете, че "деескалирането е по-трудно сега отколкото преди няколко месеца".

Дънфорд не уточни дали руската страна е поела ангажименти, но призна, че "не всички проблеми са били решени".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двамата крайговориха Сирия и Украйна. Крайрешиха да ги крайцуват и крайсвършат.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До: номер 13Еми, как да се изразя... за толкова пари - толкова!Нали "бизнесмените" плащали достатъчно големи заплати на служителите си, явно всичко по-умно и кадърно бяга от такива "големи" заплати.Ей го на - вчера зареждам колата на една бензиностанция в София, излезе да ме обслужва един индивид в пенсионна възраст, с беззъба уста и болнав външен вид.Не виждам вече млади и енергични момчета припкащи пъргаво между колите с усмивка на уста.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Обговориха"?! Дълбаете дъното на неграмотността! Наемете шимпанзета в редакцията. Ще се справят далеч по-добре!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Креттенът Насранджата да се обеси класически.
11
1
 
13
 
! Отговори
ТАСС преди 6 години
Абе Лавров, я не се излагай да преговаряш с победени терористи. Къв е тоя негодник Тилърсън, та изобщо го удостояваш с внимание? Мачкайте ги на терен до последния краварски инструктор и айде чао!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е бомбардирала подкрепяни от САЩ бойци в Сирия.Ами ако аз стана боец за свобода в България САЩ ще ме подкрепи ли
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КукловодътА-а играта е далеч по-мащабна. И малки "дежавюта" в Матрицата са нещо съвсем нормално :-))). Иначе Сирия, ИСИС и т.н. са верига от събития с мнооого по-голяма давност. Но повечето хора имат проблеми с паметта си каккво са яли вчера и къде, камо ли да проследяват сложни вериги и събития, нелинейно пресичащи се ;-))).youtube/watch?v=9aOhnK01wMY Но в дипломацията трябва да умееш да мълчиш на повече от един език :-). С развитието на ИИ работата ще става още по-заплетена :-(.
8
0
 
10
 
! Отговори
цирк преди 6 години
От вчера Руските ВКС бомбандират бреговете на река Ефрат и готвят терен за Сирийската армия,и унищожават подкрепленията и мунициите на ИД и хоп американците искат среща!?
7
0
 
9
 
! Отговори
Кукловодът преди 6 години
Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) И ние си имахме СДС - помните ли ? Ама толкова са праволинейни и плоски тези американци , нищо ново не могат да измислят.
6
0
 
5
 
! Отговори
ПотрЪбител преди 6 години
Списвачите да се ОБграмотят малко
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... " обговориха " - обратно в първи клас!
4
12
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
... - и тия, които го подкрепят...
3
21
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Сатрапът Асад да се обеси с краката нагоре...
2
3
 
22
 
! Отговори
лаконично преди 6 години
Сирийските правителствени сили, подкрепяни от Русия неумолимо се движат на изток до достигане на границата с Ирак и прекъсване на коридора, съединяващ Персийския залив с Турция и подхранващ джихадистите.
1
13
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Мумията се завръща...