В Турция ще учат за джихада като за "любов към родината"

От учебниците по биология отпада Дарвин, бил много сложен
Обновена: 18 сеп 2017 06:28 | 17 сеп 2017 22:53, Анисия Иванова
133
В Турция ще учат за джихада като за "любов към родината"
Архив: Reuters

Учениците в Турция се връщат утре в училищата и ще са последното поколение, което ще изучава теорията на еволюцията в часовете по биология, предаде Асошиейтед прес. От следващата есен нито еволюцията, нито нейният теоретик Чарлз Дарвин ще бъдат изучавани, а в часовете по религиозно обучение ще се преподава за джихада като за "любов към родината".

Турските власти обявиха промени на над 170 теми в програмите за обучение, включително теорията за еволюцията в часовете по биология в средните училища.

Опозиционните партии и съюзи протестираха срещу промените и ги критикуваха като преобразуване на образованието в съответствие с консервативната и ислямски ориентираната официална линия на управляващите. Те настояха Турция да осигури научно, светско образование за учениците.

Министърът на образованието Исмет Йълмаз заяви, че темите в новата програма са опростени с оглед на "хармонизирането им с развитието на учениците" и че теорията за еволюцията, за която неговото министерство смята, че е прекалено сложна за средното училище, ще се преподава в университета.

Други оспорвани промени включват уроци за джихада в часовете по религиозно обучение като за "любов към родината", както и отделянето на по-малко внимание на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, уважаван от светските турци. Посочва се, че Ататюрк е отделил държавата от религията, но партията на президента Реджеп Тайип Ердоган оспори това стриктно разделение и въведе по-религиозен подход.

Учениците в Турция ще учат и за организациите, против които се бори страната - Кюрдската работническа партия /ПКК/, Ислямска държава и организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен /ФЕТО/. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
0
 
! Отговори
ДЗП преди 6 години
Да Заколим Пуйката (до Коледа)
94
2
 
3
 
! Отговори
поданик твой преди 6 години
Робите пак се разбунтуваха СУЛТАНЕ изпрати няколко ,, SiHA"
93
1
 
1
 
! Отговори
гошо преди 6 години
До Потребител ПАРИ ЗА 7 ГРИПЕНа НЯМАМЕ МАЙМУНОПОДОБНИ!!!!!!!!!
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това доказва пореден път колко е "прогресирала" турция под мъдрото ръководство на Сандокан.
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...От учебниците по биология отпада Дарвин, бил много сложен...И правилно!!!Когато си на ниво първия вляво, още нямаш мисъл за каквото и да било различно от джунглата камо ли за еволюция.На Ердоган са му нужни само такива.
90
8
 
7
 
! Отговори
то и в бг така преди 6 години
Ами че те и в българия (вече с малка буква защото се е превърнала в лай.нарник) разни перковци искат да се учи религия и да отпадне теорията за еволюцията. И без друго даскалиците масово са залитнали по секти
89
5
 
6
 
! Отговори
СС преди 6 години
Ердоган си правиармия от необразовани *** - лошо. :(
88
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие сте много *** ако мислите че хората в турция подкрепят политиката на ердогана! колко човек в турция са в затвор заради политическа позиция! Винаги трябва да прави разлика между правителството и обикновените хора! Аз не знам нито една страна къде хората искат война, тероризм и други подобни... ами какво могат да направят обикновени хората! в българия всички са доволни с политици, нали?
87
3
 
7
 
! Отговори
Ум преди 6 години
всички религии са подобни, особено христианство и ислам, ами хората ги използват в свои собствени интереси, днес основна религия навсякьде е пари и ресурси! всичко друго е само извинение, хората с мозък вярват в бога, но не се нуждаят от никаква религия
86
5
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Спри да обиждаш българите!!!Българите се доказват по цял свят със знания и умения във всички области на науката, изкуствата, спорта и т.н.Da vav vsi4ki oblasti:krajbi.narkotrafik.poboy.İznasilvaniya.alaveri dalaveri.asimilaciya kam turcite vav bg.ya kajete kakva ikinomika imate.Kakvo proizvejdate .zabravih.mnogo izvestni Sa Damıte iz cyalata evropa koyito rabotya kato prostitutki.idvat i vav turciya.pak kato otidem Vav bg Göre vijdame iz pati6tata.*** 10 lv.Da dokazvat se iz cvyat.
85
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
a bay ganyo varvi v obratna posoka :)))) nazad kam minaloto :)))) nau4no dokazanoi nakraq 6te se edni 6impanzeta..........
84
4
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
През 1914 година, турският султан Мехмед V е призовавал за свещен джихад срещу враговете на Османската Империя. През следващата, 1915 година, Макс фон Опенхайм е изпратен в Константинопол. Там той е разпространявал агитационни материали подкрепящи джихада, призовавал е към клане на арменците в джамиите.Както може би подсказва името му, Опенхайм е германски евреин. Което не му е пречило да приеме исляма и е имал сериозна финансова подкрепа от нацисткия режим в Германия.
83
6
 
15
 
! Отговори
Нане Марсианецо преди 6 години
Ердоган не е произлезнал от маймyна. Он е произлезнал от портокал. След консумация.
82
4
 
6
 
! Отговори
Нане Марсианецо преди 6 години
Ердоган не е произлезнал от ***. Он е произлезнал от портокал. След консумация...
81
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KAKTO VINAGI ZAPADNITE MEDII SI RASQT GLUPOSTITE SI :))))SLOJNO BILO !!!! ABE 6TO NE PI6ETE I ZA TOVA 4E V TURSKITE UNIVERSITETI SE PRAVQT BEZPILOTNI SAMOLETI I AVTOMOBILI S ELEKTRI4ESTVO, IZCQLO S TRUDA I UMENIQTA NA U4ENICITE.A ISTINSKIQ DJIHAD NE E TOZI KOYTO SI GO MISLI ZAPADNQKA
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:) а в северна корея учат че ким-ир-сен е създал вселената :) а в съветския съюз при император путинчо учат че лелинчо е измислил вселената
79
1
 
4
 
! Отговори
Нане Марсианецо преди 6 години
До Анонимен 105Е па вече само на врътоглавите им не е ясно, че Ердоган и Путин са биз-бизе! Или ти си бетер врътоглавите?
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Читачата са там, в началото на картинката...
77
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дъщеря ми на 4 годинки вече знае за еволюцията, на турските ученици обаче им е много сложна материя. Религиозната теория на свръхестественото е доста по-сложна за разбиране според мен.
76
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,уфЪЪЪсе,т***пи!Какво ревете пак срещу Путин и Русия,а мълчите,като надрискани еврозадници,за това,че стояхте,като м***лоумни ***,когато ви ликвидираха армията,нарязваха оръжията и особено ракетите и всичко това правеха по нареждане на окупатора ви ФАЩ,а те го направиха,по искане на голЯМАТА си дружка Турция?!!!Сега мучете и се нЪгЪзвайте със свалени *** към Ердоганя - нали членкоХуйника на НАТО,Турция ще ви пази небето,докато ви раздават фесове и Корана?!