Заблуди и вреди: Едно наргиле било като 5 кутии цигари

Д-р Ангел Кунчев подчертава, че наргилето се пуши по-дълго
Обновена: 15 сеп 2017 18:13 | 15 сеп 2017 16:20,
16
Заблуди и вреди: Едно наргиле било като 5 кутии цигари
Снимка: архив Reuters

Изпушването на едно наргиле за един човек се равнява средно на 100 цигари. Това каза пред "Фокус" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за вредата от наргилетата и електронните цигари.

"Времевият ефект за пушене на наргиле никак не е за изключване. Една цигара се пуши средно за 2-3 минути, докато един сеанс на пушене на наргиле продължава от 20 до 80 минути или средно 45. С други думи виждате, че времетраенето на поглъщане на този обем е многократно по-голям, отколкото при пушенето на 1 или 2 цигари", посочи Кунчев.

Още по темата

Според него е заблуждение твърдението, че наргилето е безвредно: "Всъщност изчисленията показват, че и като времево натоварване, и като натоварване с различни химически вредности, най-вече въглероден окис и канцерогенни вещества от изгарянето на въглените, изпушването на едно наргиле за 1 човек се равнява на 100 цигари“, коментира д-р Кунчев.

По думите му това са 5 кутии цигари и е ясно, че не можем да говорим за някакъв по-слаб ефект и безвредност, а напротив - при редовно използване рискът за пушещите е по-голям.

"Не говоря за това, че много често, макар че има индивидуални пластмасови накрайници, в тези компании мундщукът не се сменя и по няколко души пушат през него. Това вече създава допълнителни рискове за разпространение на заразни болести, респираторни инфекции и на херпес вируси, които са устойчиви и при подаване от уста в уста винаги можем да се сдобием с нещо такова“, каза още д-р Ангел Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
има лесно преди 4 години
Щом са вредни , веднага ги забранете! И на това ли да ви учим! Не ни стигат другите отрови в държавата !
16
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
аз не мисля че това е наркотик пълни глупости пушил съм наргиле и не ми вреди повече цигарите вредът от колкото наргилето това ако е така до сега нямаше да се пуши и напълно щяха да го забранят
15
1
 
0
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 6 години
Всички вие,които коментирате,наясно ли сте,че се използват всички начини,за пристрастяване към наркотици,на още от малки.А после вече си сигурен клиент-това са лесни и мръсни пари,които косват живота на нашето поколение "умници".Вие наркопласьори ли сте,че така пишете.Въобще няма място наргилето в българските заведения.Стига вече простотии.Омръзна ми да слушам простотии,че марихуаната не е наркотик.Хора,които само са опитвали го твърдят.Аз обаче от мои ученици знам,че е наркотик.Вече ***
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос за министъра, че явно си пада по сметките:Ако седя и чакам автобуса на Орлов мост, то колко прах дишам и на колко кутии цигари се равнява престоят от средно 10 минути?
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...изпушването на едно наргиле за 1 човек се равнява на 100 цигари, коментира д-р Кунчев.По думите му това са 5 кутии цигари..."Брей!!!Как го сметна?
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще слагат акциз на наргилетата и електронните цигари. Платена кампания, използват инциденти и ненаучна дезинформация, за да сложат акциз.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наргилета пушат само камиларите.Който пуши наргиле е на нивото на камилар.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наргилето не е за пушене на тютюн бе умниците! В наргилето се слагат ароматни неща а не тютюн! Чули ама не разбрали и те пушат наргиле. Питайте като незнаете бе. 10 години живях в арабска държава там наргиле има във всеки дом. Но не пушат тютюн с него. Има си цигари за тая работа.
9
3
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Да се криминализира пушенето на наргиле, точка.
8
3
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Да се криминилизира пушенето на науките, точка по въпроса.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да нема тютюн, това не значи, че е по-малко вредно
6
1
 
10
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Във всички случаи наргилето не е по-безвредно от цигарите и е нормално да се облага със сходен акциз.
5
3
 
11
 
! Отговори
Made in Bulgaria преди 6 години
Амааааан веееее ....... всичко е политика . Децата като пушат наргилета ... кой ще им купува фалшивите цигари на Булгартабак
4
9
 
24
 
! Отговори
@ преди 6 години
Как ги изчисли 100 цигари бе да те е... в доктора? Да не би да се използва тютюн колкото в 100 цигари за едно наргиле?
3
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно наргиле пет кутии по малко продадени цигари.Това е болката на грижовните ни подкупни депутати.
2
12
 
24
 
! Отговори
мале преди 6 години
Батенце ти луд ли си, бомба си е. Има си воден филтър, пафкаш си като локомотив и да не ти дреме. Ако почна да ги слушам тия инспектори тря да спра да ям и пия.
1
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оф аман с това нергиле вече