Проблемът с фипронила – използват се опасни препарати

Проф. Байкова: Държавата трябва да регулира този тип инсектициди
Обновена: 15 сеп 2017 10:18 | 15 сеп 2017 10:15,
4

Скандалът с открития фипронил в яйцата българско производство е в това, че препарати, съдържащи опасното вещество, все още се използват за птици-носачки и животни, предназначени за месодобив, което е забранено. Това алармира в "България сутрин" специалистът по хранене и диетика проф. Донка Байкова.

По думите й проблемът е на държавата, която трябва да регулира този тип инсектициди.

Над 300 хил. яйца с опасното вещество фипронил бяха хванати при проверка на Българската агенция за безопасност на храните, стана ясно вчера. Яйцата са произведени от 3 български птицеферми и вече са иззети.

"За този скандал говорим от 2 месеца, а да сте чули някой от контролните органи да е отишъл в птицефермите да обясни какво могат и не могат да използват?", попита д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Той не изключи версията трите ферми около София, откъдето са дошли заразените яйца, да са стигнали дотук поради незнание.

"В България няма разпространена информация как е започнало всичко това. А то стартира с първия препарат, засечен с фипронил, за който се знаеше от края на месец юли, но никой у нас не говори за него", отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Гост преди 6 години
В Лидъл на самите яйца няма никакви печати Опаковката е хвърлена отдавна СЕГА ТРЯБВА ДА ИЗХВЪРЛЯ И САМИТЕ ЯЙЦАНЯМА ЛИ КОНТРОЛ ИЛИ ПАК ЩЕ НИ ТРОВЯТ
1
0
 
8
 
! Отговори
Ханс преди 6 години
Хапвайте смело, тъкмо няма да хващате бълхи и кокошинки...