Хранително отравяне - кои са симптомите?

Дължи се на патогенни микроорганизми в храната
13 сеп 2017 13:28, Eкип на Puls.bg
2
Хранително отравяне - кои са симптомите?
Reuters

Повечето хранителни отравяния протичат със сходна клинична картина, но причината за тяхното възникване е различна. Най-честите причини за хранителни интоксикации са замърсяване на храната с патогенни (болестотворни) микроорганизми, техните токсини, отровни растения и замърсяване с различни химични съединения или тежки метали.

През летните месеци преобладават хранителни отравяния следствие замърсяване на храната с микроорганизми и техните токсини. При подходящи условия бактериите се размножават в храната и същевременно отделят токсини. Най-честите изолиращи се причинители са стафилококи и салмонели. Замърсяването на храната може да стане във всеки един етап от транспортирането и съхранението на хранителните продукти до тяхното приготвяне и сервиране.
 
Най-честата причина за замърсяване на храната са грешките в санитарно-хигиенната поддръжка. Термичната обработка има важно значение за унищожаването на попаднали в храната микроорганизми. Но някои от тях са значително по-устойчиви и дори и след нея остават жизнеспособни.
 
Най-често храната, в която се развиват патогенни микроорганизми или се продуцират токсини променя своите органолептични качества – мирис, вкус, цвят, консистенция. Но не са редки случаите, в които вкусът не се променя.
 
Симптомите от страна на стомашно-чревния тракт са гадене, повръщане, диария, коликообразни болки, отпадналост, възможно е и повишаване на температурата, повишено образуване на газове (метеоризъм) и други.
 
В непастьоризираното мляко може да има жизнеспособни бактерии от видовете Escherichia coli, Staphylcoccus aureus, Campylobacter и други. В консервирани храни и сурови колбаси могат да се съдържа причинителят на ботулизма – Clostridium botulini, който продуцира невротропен токсин. Салмонелите се развиват най-често в млечни продукти, яйца и месо.
 
Най-често симптомите се проявяват до няколко часа след консумацията на замърсените хранителни продукти – обикновено 4-6 часа.

Още за храните, които могат да причинят хранително отравяне, може да прочетете в Puls.bg 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимката точно илюстрира хранителни интоксикации...нямаше нужда от текст.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истингястис -рядко щастие - дрисок, повръщане, коремни болки.