Неправителствени организации: Държавата бездейства и става съучастник на насилниците над жени

Неправителствени организации: Държавата бездейства и става съучастник на насилниците над жени

© Associated Press

Това е пореден случай на предумишлено убийство на жена, който представлява буквално предизвестена публична екзекуция на жена и е крещящ израз на бездействието на държавата. Тази екзекуция е извършена със знанието на държавните органи, които са били сезирани многократно от виковете на жената за помощ."


Така от неправителствената организация "Алианс за защита от насилие, основано на пола" коментираха убийството на 42-годишната жена в София в края на миналата седмица. Тя беше застреляна с пет куршума от 64-годишния си съпруг в заведение и пред очите на своя приятелка.


Тя разказа, че жената е подала четири жалби до полицията и прокуратурата, звъняла и неколкократно на тел. 112 и е имала издадена ограничителна заповед спрямо мъжа си. Последната жалба е подадена часове преди убийството, но така и нито една институция не е взела под внимание оплакванията ѝ.




От "Алианс за защита от насилие, основано на пола" призоваха институциите да започнат ефективна борба с насилието над жени. Те обявиха "нулева толерантност" към проблема, а позицията им беше подкрепена и от Български фонд за жените.


Двете организации поискаха да се ратифицира незабавно Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция. Според тях Законът за защита от домашното насилие не се следва от съда, не се дава и незабавна и адекватна стабилна защита на пострадалите лица и техните деца. Тази липса на законови санкции пък окуражавали насилниците.


"С това представителите на институциите стават съучастници с насилника и допринасят за неговата безнаказаност", отбелязва още в позицията си неправителствената организация.


Тя настоява още да се инкриминират "преследването" като поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, както и системното упражняване на психическо насилие. Освен това искат да се гарантира достъпа до съд на жертвите на домашно насилие и да се засили наказателната отговорност за нарушаване на заповедта за защита от домашно насилие, като се предвидят по-високи санкции.