"Куикстеп" взе нов успех в четвъртия етап на "Вуелта"

"Куикстеп" взе нов успех в четвъртия етап на "Вуелта"

© EPA

Спринтьорско шоу имаше в четвъртия етап на испанската "Вуелта". Италианецът Матео Трентин спечели финала в Тарагона след битка с Хуан Хосе Лобато от "Лото Йъмбо" и Том Ван Асброк от "Канъндел". Той измина дистанция от Ескалдес до Тарагона (198 км) за 4:43.57 часа.


Етапът беше един от редките, даващи възможност на малкото спринтьори в състезанието и те се възползваха. На шосето отново имаше хаос, а няколко сериозни падания белязаха деня.




В последните 15 километра скоростта много се повиши и стана опасно, като всеки отбор се стараеше да бъде в челото. "Куикстеп" се организира най-добер в последните метри, подготвяйки спринта. Жулиен Алафилип, Ив Лампер и Тим Деклерк изведоха по прекрасен начин Матео Трентин, който нямаше конкуренция във финалните метри.




Италианецът, който е на 28 години вече има етапни победи в трите големи обиколки – Джирото (2016), "Тур дьо Франс" (през 2013 и 2014 г.) и "Вуелта", макар че през голяма част от кариерата си работи като част от спринтовия влак на Марсел Кител, Фернандо Гавирия или Том Бонен и Марк Кавендиш преди.


От следващия сезон Трентин преминава в "Орика", където ще има по-свободна роля.


"Страхотно е, че победихме, това говори добре за целия отбор, който работеше много чудесно през целия ден. Надявам се да печеля още", каза след финала Трентин, който във втория етап финишира втори след съотборника си Лампер.


Италианец стана жертва на падане


Между фаворитите за генералното класиране не настъпиха драматични промени, но най-опитият колоездач на "Мовистар" Дани Морено изгуби 1.38 минути в падане. Около 4 км преди финала испанецът беше въвлечен в инцидент с един от лидерите на AG2R Доменико Поцовиво, като италианецът пострада по-сериозно. Поцовиво се качи по-късно на велосипеда и финишира с изоставането от 3.25 минути, което слага край на надеждите му за добро представяне.


Крис Фрум раздава автографи преди началото на етапа.

© EPA

Крис Фрум раздава автографи преди началото на етапа.


Падане имаше и Вилко Келдерман от "Сънуеб", но холандецът беше върнат бързо в основната група от съотборниците си и не загуби време.


Интрига имаше и на междинния спринт, където Давид Де Ла Крус от "Куикстеп" опита да върне няколко секунди от аванса на Крис Фрум. Испанецът, който през следващия сезон преминав в "Скай" обаче беше победен от Воут Пулс, като по този начин холандецът не позволи на Де Ла Крус да вземе една секунда.


Разходка до църквата Санта Лусия


Утрешният пети етап най-вероятно ще доведе и до първите по-сериозни разлики между фаворитите. След като в третия етап до Андора ла Вея единствено Алберто Контадор изгуби повече време, утре колоната ще катери бруталната височина Ермита Санта Лусия в областта Валенсия.



Изкачването е едва от трета категория и е с дължина от само 3.4 км, но по официални данни е със среден наклон от 9.7%, което го прави много трудно. Във финалните 400 метра пътят става по-широк, но достига до убийствените 20-21%, където някои колоездачи ще страдат.


Височината е много интересна, защото завършва точно на църква, а някои от лидерите ще се молят ад не загубят време.


Етапът е с обща дължина от 176 км.

Ключови думи към статията: