Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дипломатическият скандал между Белград и Скопие продължава

Македонският министър Никола Димитров: Македония не шпионира Сърбия

5 коментара
Сръбският външен министър Ивица Дачич

Два дни след като Белград изтегли посланика си и останалите дипломати от Скопие, скандалът между двете държави продължава, но все още не е известно каква е конкретната причина за него.

Сръбските власти обвиниха Скопие, че шпионира местни институции, но изнася ограничена информация по казуса.

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви във вторник, че изтеглянето на персонала на сръбското посолство в Македония е послание, че "всичко се знае".

"Белград иска да успокои във връзка с нововъзникналата ситуация със Скопие, която не се основава на предположения, а на недвусмислено установени факти, които говорят за разузнавателни действия към Сърбия", каза дипломатът за сръбската телевизия "Пинк", цитиран от БГНЕС.

Той съобщи, че сръбският президент Александър Вучич утре ще проведе телефонен разговор с македонския премиер Зоран Заев, а самият Дачич ще се чуе с македонския си колега Никола Димитров.

Според него Сърбия е била много коректна и не се е намесвала във вътрешните работи на съседката, дори и във времената на ежедневни протести.

"Няма нищо, което да показва, че Белград върви срещу интересите на Скопие", посочи ръководителят на сръбската дипломация.

Македонският външен министър Никола Димитров от своя страна посочи, че Скопие не е упражнявало разузнавателни дейности срещу Сърбия, нито пък е имало намерение за такива.

Той отрече обвиненията на Белград, според които Македония извършва офанзива срещу Сърбия, подкрепяна от чужбина.

"Спекулациите могат само да ни навредят. Трябва да отворим пряк диалог", каза Димитров.

На пресконференция по-рано днес в Скопие вицепремиерът Буяр Османи, който отговоря за евроинтеграцията, заяви, че Република Македония развива добросъседски отношения с всички страни в региона.

"Предприемаме интензивни дейности да решаваме откритите въпроси със съседите, а не да отваряме нови", изтъкна той.

Осани добави, че Скопие приветства готовността на сръбската страна за отстояване на приятелските отношения и връщане на ситуацията в обичайните рамки.

"Важно е да закрием откритите проблеми с нашите съседи. Няма да бързаме да взимаме решения в тази посока, ще изчакаме да получим всички подробности по този въпрос. Важно е двете страни да имат положителна воля за връщане на нещата към нормални отношения, каза Османи.

Запитан дали поведението на Сърбия е свързано с кандидатурата на Косово за ЮНЕСКО, вицепремиерът отговори, че не трябва да се спекулира относно причините.

По думите му в момента Прищина не е готова с молбата за кандидатстване ЮНЕСКО.

"Те казват, че в момента те нямат никаква молба, така че не е тема на дискусия. В момента, в който се поиска подкрепа, ще вземем решение“, уточни Буяр Османи.

Между двете страни се стигна до силно напрежение, след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април.

Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи.

Миналият месец Ивица Дачич определи като "грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина.

В началото на юни бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски.

От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Русия искала да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имали за цел тотално подчинение на Република Македония.

В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в Република Македония и по-специално на скандалния дипломат Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. trezwomislesht
    #5

    А не е ли това активно мероприятие срещу просръбски настроеното население/което е мнозинство сред православните македонци/ с цел по лесна ратификация на договора с България?

  2. trezwomislesht
    #4
  3. Александър Борисов
    #3

    Предполагам,че и договорът за добросъседки отношения с България е вдигнал кръвното на Сърбия и Русия.

  4. Kiril Kovatchev
    #2

    Вероятно западни разузнавания са дали данни на македонското правителство за опитите на сръбски и руски дипломати да дестабилизират Македония. Затова и сръбските дипломати се крият в Белград.

  5. Лизи Гугуткова
    #1

    Всеки ден и ще гледаме мутрата на комуниста дачич.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.