Ограничителна заповед се оказа безполезна при убийство, обвиненият остава в ареста

Ограничителна заповед се оказа безполезна при убийство, обвиненият остава в ареста

© Скрийншот от

Софийският градски съд (СГС) остави в ареста Венцислав Василев, 64-годишния мъж, който е обвинен за убийството на по-младата си с над 20 години втора съпруга, която застреля с пет куршума в петък в столичния квартал "Лагера". Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.


Обвиняемият разказа пред съда, че застрелял съпруга си след скандал, в който тя му казала, че няма да види повече двете си деца. В съдебната зала стана известно, че Василев е с тежко заболяване. Той обвини втората си съпруга за провала на първия си брак. Заради нея оставил семейство и две деца, с които не е имал право да се чува и вижда, както и две внучки, които не го познавали.


Мъжът, който вече изгубил по думите му всичко - и движимо и недвижимо заради нея, и се налага да живее и работи в Ямбол, описа втората си съпруга като алкохоличка, която допреди 1 година дори не е работила, освен след като е била назначавана в негови фирми.




След въпрос от съдията дали съжалява за нещо, Василев, цитиран от сайта ClubZ.bg отговори: "Съжалявам само за разбитото първо семейство".


Адвокатът му Деница Димитрова обърна внимание на съда на чистото съдебно минало на клиента си, на тежкото заболяване и че е наел постоянен адрес близо до Онкологията в София, където да бъде на разположение за процедури. Прокуратурата от своя страна настоя за постоянен арест, защото престъплението е изключително тежко - стреляно е 5 пъти в заведение със 7 маси, на които е имало клиенти, включително майки с деца.


В постановлението си съдия Атанас Атанасов отсъди, че очевидно в момента Василев е с лабилна психика. "И в същия момент е в състояние, което налага неговото изолиране от обществото – заради съществуващата реална опасност да извърши ново противообществено деяние, както по отношение на него самия, така и на останали членове на обществото", допълни съдията.


Инцидентът влезе в публичното пространство отново заради липсата на навременна реакция от институциите. Днес от разказа на приятелка на убитата Елена, която е очевидец на убийството, пред "Нова телевизия" стана известно, че тя е подавала четири жалби до полицията и прокуратурата, поредица обаждания на тел. 112 и е имала издадена ограничителна заповед спрямо мъжа си. Последната жалба е подадена часове преди убийството.


Коментар на "Капитал" за случая четете тук.


Случаят прилича на този отпреди месец и половина, когато Стефан Станев уби по брутален начин приятелката си Виола Николова. И тогава се разбра, че в продължение на години МВР и прокуратурата са отказвали да обърнат внимание на сигналите за насилие и заплахи, които бившата съпруга на Стефан е отправяла към тях. Веднага след този случай ръководството на МВР и държавното обвинение заявиха решимост за справяне с проблема. Уж заради случая оставка подаде и районният прокурор на София Петър Белчев (всъщност истинската причина да напусне поста са констатирани нарушения при случайното разпределение на делата).