Нинова умишлено подвежда медиите с писмото от прокуратурата според ГЕРБ

Цветан Цветанов

© Юлия Лазарова

Цветан Цветанов

Писмото, в което се казва, че Корнелия Нинова няма общо с "Цанков камък", не е подписано от главния прокурор, както тя твърди, каза каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в традиционния за август отговор на пресконференцията на БСП от днес. Цветанов показа писмото, което Нинова е качила във фейсбук с твърдение, че е от главния прокурор. На него подписът и името са закрити. След това Цветанов показа и оригиналното писмо, което е подписано от наблюдаващия прокурор от Софийската градска прокуратура Дойчо Тарев. "Не бих искал да кажа, че тя е излъгала, но съм убеден, че е направила умишлено подвеждане на журналистите, цитирайки, че е получила днес отговор от главния прокурор", коментира Цветанов. "Когато се говорят неистини, ние трябва да ги опровергаваме", добави той.


В отговор на заканата на Нинова да съди премиера Бойко Борисов и депутати от ГЕРБ, които са обвързали името й с проекта "Цанков камък" и с корупция, Александър Ненков каза, че от партията му не са коментирали дали Корнелия Нинова е виновна за "Цанков камък" и не се притесняват. Ненков, който внесе в прокуратурата сигнала за язовира, напомни, че Нинова вече три пъти дава пресконференции, за да каже, че няма нищо общо с този проект. "Ние никога не сме коментирали дали тя е виновна или не, ние сме казали единствено и само, че тя е участвала в кабинета, в който проектът е бил реализиран", добави Ненков. Той обърна внимание, че Нинова, която е била член на кабинета, одобрил обекта, не е коментирала самия проект, а се защитава в лично качество.


Антон Тодоров добави, че името на Нинова "не протича вероятно в тези прокурорски проверки", но той се сещал за 1000 страници със СРС-та, където името й протичало. Тодоров припомни история за приватизацията на "Техноекспорт" за 70 000 долара от РМД, в което Нинова имала 48%, и попита дали лидерът на БСП има памет, че през 1997 г. е живеела на квартира, а през 1999 г. декларира огромен апартамент и гараж, а след него още един.


Хидровъзелът "Цанков камък" бе пуснат в експлоатация преди 7 години. Проектът стартира през 2001 г., а строителството му завърши по време на първия кабинет на Бойко Борисов, който неведнъж го е посочвал като пример за скъп проект, от който няма голям ефект. Тогава хидровъзелът се прочу с това, че за него и други проекти Ахмед Доган е получил консултантски хонорар от 1.5 млн. лв., както и че за изграждането на 21-километровия му обходен път са дадени 220 млн. лв.