Тероризъм с автомобили – все по-актуален. Как да се предпазим?

"Бягай, скрий се и се обади", съветват експерти
20 авг 2017 20:22,
15
Тероризъм с автомобили – все по-актуален. Как да се предпазим?
Снимка: Reuters, архив

Терористичните актове, в които като основно оръжие се използват автомобили, стават все по-масови. И което е по-страшното – през последните години те дойдоха в Европа, като случилото се в Барселона преди дни съвсем не е изолиран инцидент. Подобни нападение имаше в Ница, Дижон, Нант и Париж (Фр), в Берлин (Гер) и в Лондон (Вбр), където случаите бяха 3 на брой, при това за по-малко от 3 месеца.

Най-голямата трагедия – тази в Ница през миналото лято, при която загинаха 85 души, потресе света. Но и ясно показа, че терористите не се нуждаят от взривове или автомати, за да извършат подобно зверство. Нужно им е само да седнат зад волана на камион или на друго превозно средство, което дори не трябва да купуват, а само да наемат или откраднат. Това се потвърди и в Барселона.

Всичко това води и до логичния въпрос "Как да се предпазим от терористичен акт с автомобил?" Той засяга всички, които често пътуват до най-популярните европейски туристически дестинаци. В случая съветите са на британски експерти от Националната управление по борба с тероризма (NaCTSO). А най-добрият от тях гласи: "Бягай, скрий се и се обади".


1. "Опитайте се да се скриете в сграда или в магазин. Ако такива няма, използвайте голяма дърво, други автомобили или друг голям обект".

2. Не бягайте с тълпата. Ако имате възможност – движете се встрани. Терористите се целят там, където има най-много хора.

3. Хвърлете всички чанти, пакети и пликове, които носите. Сега нямате нужа от тях, те само ще ви забавят. Ако имате шал на шиято, махнете го, той може да ви задуши. Същото се отнася и за чантичка, която се носи през рамото.

Засега няма по-ефективна защита от нападение с автомобил. Единственият способ той да бъде спрян са специалните бетонни блокчета, които обикновено се разполагат пред по-важни обекти. Те са така проектирани, че да не могат да бъдат преодолени дори от голям камион, камо ли от лек автомобил.

Друг важен момент е, че по време на подобна атака, опасни са не само терористите и тяхното превозно средство, но и тълпата, която просто може да смачка всеки човек. Затова и британските експерти дават още няколко съвета:

1. При първа възможност се опитайте да се измъкнете от тълпата

2. Поемете дълбоко въздух и дръжте ръцете леко встрани, за да се предпазите при нужда.

3. Стремете се да стоите далеч от високи или дебели хора, както и от такива, носещи чанти или големи предмети.

4. Опитвайте се, каквото и да се случва, да останете на крака.

5. Не си дръжте ръцете в джобовете

6. Ако изпуснете нещо, докато тичате, в никакъв случай не се навеждйте, за го вземете.

7. Ако паднете, ставайте ведна, като се опитайте да не използвате ръце за целта. Ако не успеете, свийте се на кълбо и се опитайте да предпазите главата си. 

Новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: автомобилитероризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
8
 
! Отговори
Грую преди 6 години
Ако имате калашник в чантата извадете го, обърнете се и стреляйте по колата
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрият начин е да се отнемат шофьорските книжки на всички с арабски имена и да им се дадат двугърби камили,така интеграцията им ще е пълна на 100%,моделът мулти-култи е само в зоопарка,там има едни животни дето обичат банани,ако успеете да им приложите този модел на интеграция,значи работи,ама се съмнявам..
9
1
 
6
 
! Отговори
радикален преди 6 години
Най-добрият начин да се предпазим е европейските народи да се събудят, да видят откъде им идва и да си изберат читава система за управление, и читави управляващи, които да ги защитят със силата на държавата.Например, при бай Тошо, през границата пиле не можеше да прехвръкне, а не да се мъкнат милиони "сирийски" "бежанци" от Афганистан, Пакистан, Африка...Ако някой влезе - в лагер затворен тип, с работа за заплащане на разходите му, идентифициране, проучване... и АКО, тогава вече чак при Мерке
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стой си дома.
7
2
 
10
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
"ИЗДАВАНЕТО НА СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ НА МИСЮЛМАНИ СТРОГО ЗАБРАНЕНО И ХОП ГОТОВО"Гениална идея само липсата на свидетелство за правоуправление ще спре един терорист решен да трепе хора!
6
2
 
11
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
европейски комплект за бораба с тероризма включващ свещички и плюшени играчки!
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купете си спрей срещу автомобили :P
4
4
 
5
 
! Отговори
😅&#9 преди 6 години
ИЗДАВАНЕТО НА СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ НА МИСЮЛМАНИ СТРОГО ЗАБРАНЕНО И ХОП ГОТОВО НЯМА НУЖДА ДА СЕ КРИЕТЕ И ДА БЯГАТЕ УЖ СТЕ БЪЛГАРИ ЮНАЦИ С КРАКА ДА СТРУШИТЕ ГЛАВАТА НА ЗМИЯТА ПЪК СЪВЕТИТЕ ЗА ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВИЦА САБЯ НЕ Я СЕЧАЛО ДА АМА НЕ СЕЧЕ Я САБЯ !!!ПОВДИГАЙТЕ ГЛАВА ДОКАТО ОЩЕ Е НА РАМЕНЕТЕ ВИ ИНАЧЕ Е КЪСНО ЗА ВАС И ДЕЦАТА ВИ!!!!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нас.ери се, намажи се и ги обвини в расизъм.
2
1
 
11
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
вадите всички предмети които могат да се хвърлят и бой
1
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е ли по-добре властите да си вършат работата, КАТО не допускат такива атентати. За какво взимат хиляди евро заплати?