Убитият бизнесмен в Пловдив – поръчан на украински килър?

Според специалисти убийството на Данаил Божилов е планирано
28 юли 2017 07:00,
58
Убитият бизнесмен в Пловдив – поръчан на украински килър?
Снимка: Facebook

Почерка на украински наемен убиец виждат разследващи в покушението над 43-годишния Данаил Божилов от Пловдив. Според специалисти по тежки престъпления украинските килъри умъртвявали по този начин - с един куршум в сърцето.

Още по темата
Те са категорични, че професионална ръка е действала в случая. Начинът, по който е извършено убийството, говори, че е планирано предварително. Проучено е мястото, което всяка сутрин Божилов посещавал. Знаело се е, че върви точно по тази алея с кучето, където няма камери, а от двете страни е джунгла. Килърът е издебнал в гъстите храсталаци и се е прицелил много точно.

"Извършено е изключително професионално. Разстоянието между убиеца и жертвата очевидно е било малко", коментират разследващи, предава "24 часа".

Те направиха повторен оглед на мястото в четвъртък сутринта. Разпитваха хора, които всекидневно посещават "кучешката алея" в парка. Полицаи обхождаха терена със следови кучета, за да търсят оръжието. По-късно по обяд четирима разследващи се появиха отново в района с металотърсачи.

По същото време в пловдивското следствие показания даваха близките на убития. Сред тях беше и брат му Тони Божилов.

"За мен е пълна мистерия защо се е случило това с Данаил. Той няма врагове, нито дължи пари на някого, нито пък на него му дължат. Няма контакти с криминално проявени. Никога не се е оплаквал", каза Тони. За него, както и за криминалистите, голямата загадка е защо кучето на застреляния е било вързано за дърво до трупа.

Според очевидци в сряда сутринта Данаил е разхождал домашния си любимец без каишка. Всяка сутрин той ходел с кола до парк "Лаута". Преди фаталния инцидент с него са били и други стопани на кучета, които се познавали. След 8 часа хората се разделили. Едни си тръгнали, други отишли да спортуват на близката площадка, а Божилов останал със своя любимец. По-късно минувачи открили тялото му, проснато на земята. Първоначално помислили, че е получил инфаркт и повикали Бърза помощ. Когато пристигнали и разследващите, заради страшния вид на едрото куче те помолили някого от близките да го отвърже, за да започнат огледи.

Братът на загиналия отказа да коментира една от версиите на полицията - че убийството може да е случайно, в резултат на спречкване между кучета.

"Надявам се разследващите да установят кой е извършителят, както и цялата истина около това зловещо престъпление", каза Тони Божилов. Категоричен е, че покушението не е продиктувано от икономически причини, нито от някакви конфликти на Данаил.

"Всичко, което се пише - че имал контакти с криминално проявени, е лъжа. Той изобщо не се познава с Братя Галеви, нито пък аз. Припознаването му с Даньо Мечката е пълен абсурд. Този човек не е от Дупница, а от Селановци", допълни братът на убития.

Трагичната вест го заварила в родния му град Дупница.

Двамата с Данаил имат бизнес с дрехи втора употреба, като в Пловдив държат два магазина.

"Брат ми има скромен бизнес и соларно студио", допълни Тони. По думите му Данаил се преселил в града преди 6-7 години заедно с Мая Карлова. От предишния си брак Данаил имал 9-годишна дъщеря, която е при него. Мая също имала момиченце. Живеели щастливо, но се водят адресно регистрирани в Дупница.

Шефът на областната полиция в Пловдив старши комисар Атанас Илков бе лаконичен.

"Извършваме действия по установяване на извършителя", каза той и допълни, че бизнесменът нямал криминални прояви. По думите на Илков преди две години Данаил Божилов преживял кражба на автомобил, както и обир в жилището си, откъдето били задигнати пари. Но двата случая нямали нищо общо с покушението. 

"Работим по всички версии. Не е изключена и тази за грабеж", допълни Илков.

Разследващите проучват под лупа живота и бизнеса на убития.

"Трябва да знаем всичко за него - кои са приятелите и враговете му, какви приходи е имал, с какво точно се е занимавал. Продължаваме да издирваме очевидци на престъплението. Вече са разпитани свидетели", казаха криминалисти. 

Макар близките на Данаил да твърдят, че не е давал пари на никого, работи се и по хипотезата, че убийството може да е поръчано от негов длъжник. Това обаче е малко вероятно, защото фирмата, на която е едноличен собственик - "Данито", работи на загуба, показва последният счетоводен отчет за 2015 г.

От последните 3-4 г. натрупаната загуба е 65 хил. лв., има 100 хил. лв. задължения. Чрез нея той е въртял склад за дрехи втора употреба в Пловдив. Близки на убития казват, че брат му, който от години живее в Германия, изпращал дрехите.

"Пълни глупости са свързването на името на Данаил с Братя Галеви. Даже се съмнявам и дали са се познавали лично. Щом се чуе за Дупница, веднага свързват всеки с Галеви. В случая и може би, защото в един от входовете на блока живее приятелката на Пламен Галев, веднага лепнаха на Данаил връзка с тях", коментира една от най-близките на семейството в Дупница.

Жената каза, че ги познава от много години и не само с Галеви, но и с никакви съмнителни фигури от подземния свят Данаил не е имал връзка. Допълни, че ако той е бил "човек" на Галеви, нямало е да се мъчи сам да си изкарва прехраната и да търси всякакви варианти да развива бизнес, за да издържа семейството си.

Във фирма "Енергоремонт Бобов дол", където майка му Снежана Божилова е гл. счетоводител, всички са потресени от трагедията. Божилова работи там от доста години и е жена за пример, казват колегите ѝ. Знаят, че така е възпитавала и децата си и няма как те да са по-различни.

68-годишната жена е една от най-опитните счетоводители в цялата Кюстендилска област и непрекъснато я търсели за помощ и консултации. 

"Семейството е средно статистическо. Въобще не са богати хора. Смятам, че убийството е някаква грешка или случайност. Абсурд е да е свързано с някакви тъмни сделки", допълниха близките на почернената майка.

Малко вероятна била версията и че е застрелян заради любовна връзка. 

"С Мая бяха прекрасно семейство", твърдят съседи и роднини. Те припомниха, че във фаталния ден жена му отворила соларното студио на ул. "Златю Бояджиев" в Пловдив. Малко по-късно врътнала ключа, след като разбрала трагичната вест. Според близки тя е съсипана от мъка и непрекъснато ридаела. Чудела се какво да обясни на двете деца.

Все още не е издаден смъртен акт на Данаил Божилов. Брат му съобщи, че след освобождаването на трупа от съдебна медицина, той ще бъде погребан в Дупница.

Не е изключено и това убийство да остане в графата "Неразкрити", допускат дългогодишни спецове, и припомнят, че последните две покушения в Пловдив са в т.нар. "студени следи". В средата на януари 2015 г. пред луксозната кооперация в парк "Лаута" беше покосен със сачми за глигани Димитър Стоянов-Лудия.

Дни по-късно пред дома му до спортното училище в Пловдив беше убит сарафът Стефан Техов-Даскала. 10 месеца след покушението му в пловдивската прокуратура постъпи предложение от Криминална полиция за спиране на разследването. А първоначално органите на реда бяха обявили, че до дни ще бъде разкрит извършителят, припомнят запознати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
3
 
! Отговори
Украински извратенци преди 6 години
...И ти ли брате Бруте!?!Идея 1. Свой човек от семейството, от много близко, право в сърцето... Само близък човек от семейството може да има позволението на кучето да бъде вързано, вместо убито.Идея 2. Някой прави фелацио на друг, а преди това връзва кучето за да не смущава Другия. А Другия е още по-извратен, слагайки край на живота на якия българин. В Булонския парк това е абсолютна реалност, без подобен завършек за Някой в Парк Лаута...
34
2
 
2
 
! Отговори
aaa преди 6 години
Още преди 7 години той взел огромна сума от братя Галеви, които му поверили за "обработка", но след изчезването им решил, че няма да бърза с връщането.
33
0
 
4
 
! Отговори
Торката преди 6 години
Да, дами и господа!Дявола дава, но иска да му се връща...
32
0
 
5
 
! Отговори
АФУЗ АЛИ преди 6 години
От вичко до тек излиза наяве,че убиецът и убития са се познавали от дълго време.Тази сугрин двамата са били заедно и са си говорели когато са вървели по ,,кучешката алея,, Тук спират Божилов връзва кечето и са започнали вероятно пари да броят седнали и в един момент килара става ,стреля, пребира багажа и се укрива в храстите.Вижтевхода на куршумаи по его установете какво е било положението на тялото иии...потърсете куршума в земята (вероятно)
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз виждам голяма връзка между трите бизнесмена .Явно има организирана престъпна група в Пловдив от поне 10 години .
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е няма да кажат роднините му, че търгува с наркотици примерно. Свестен човек, с телешки поглед и в трайбъли по тялото, типичен аграр.
29
1
 
10
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Анонимен Ако погледнеш финансовите отчети на повечето фирми в България ще видиш, че всичките те са на загуба. Дори и Нефтохима при гарантирани 4 млн клиенти и пълен монопол в страната. Ако не знаеш да те светна, че приходите от корпоративен данък в страната са около 1,5 млрд лв при близо 100 млрд БВП.
28
1
 
18
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 6 години
Даааа аз виждам на снимката един човек отдал се на знанието и науката, прочел стотици книги. На лицето е изписана доброта и интелект, а тялото е на типичен учен от БАН. Слабо развита мускулатура, висок челен лоб и очи искрящи от хуманизъм.
27
2
 
16
 
! Отговори
БълХарин преди 6 години
От тази снимка в статията може много неща да станат ясни на човек. Като види как изглеждат "бизнесмените" в страната, бързо ще добие представа и за вида и качеството на "бизнес". Каквито бизнесмените, такъв и бизнеса, такива и заплатите... Този на снимката е истински български бизнесмен. ОТРУЖЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ, създавал работни места и полезен на обществото приживе...
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До криминалиста Професионалист е работил . както преди времето на,, главният секретар ,. Нищо ново . Ще мине в ,,неразкрити убииства ,,
25
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като му видиш татуираните звезди на раменете и ти става ясно, че той дори не е чувал за криминални личност, каму ли да ги познава... аре бегайте се скрийте всичките, мир на праха му и лека му пръст, но за съжаление за моята открадната кола няма никой да си мръдне пръста, а за този сега ще вкарат 20 човека ресурс за една година да попълват документи и да ги разхождат по следствие и прокуратура...
24
0
 
16
 
! Отговори
Геша преди 6 години
Не виждате ли сръбската следа или хърватската? Само пишете глупости, а истината е че неефективното и некадърно МВР в Пловдив даже не се и напряга. Не гадайте защо са го застреляли, намерете убиеца и той ще ви каже.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, 100 хил. лв. задължения??? Казваха, че нито дължал, нито му дължали.Сега изведнъж сто бинки?
22
1
 
18
 
! Отговори
криминалиста преди 6 години
Вързаното куче показва, че или е познавал убиеца си или убиецът с насочен пистолет го е накарал да го върже на дървото преди да го гръмне. Според мен не е стреляно от храстите, а от 1 до 5 м. разстояние. Много трудно е от храсти да убиеш движещ се човек с един куршум точно в сърцето. Вероятността да не го пронижеш смъртоностно е голяма. Интересна е загубата на фирмата на убития. От 2015 е бил на загуба, а майката гл.счетоводителка. Тя е оправяла нещата ясно, но кой има сметка да плати на убиец?
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито Косово, нити Украйна могат да се мерят с престъпността, създадена и контролирана от държавата!Този патент принадлежи на СССР,а наследникът е Русия!И ние не сме по-назад!
20
1
 
26
 
! Отговори
Логичен преди 6 години
Нали този беше чист като якичката на японска ученичка?Ще ни затъмнят с 20 версии и ще се покрие по традиция.
19
2
 
8
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До Анонимен 13 Има и друга версия.Килъра е искал да застреля кучето, понеже го е държал на гърдите си.Ама не е уцелил баш.Горкото кученце.Какъв ужас е изживяло...
18
0
 
17
 
! Отговори
фантазии преди 6 години
До В обобщениеКой знае утре какво друго ще пишете? Отговорност за писаното никаква!
17
1
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
До Анонимен 6 Ами включвай се в бизнеса за милиони със стари дрехи.Какво чакаш?
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе как няма да могат да открият убиеца, как е възможно в 21-и век и камери навсякъде?нима по всички камери, които са най-близко разположени до мястото, няма записи? едва ли!и друго ми е странно - кучето. казва се, че е било отвързано. а защо не е реагирало на присъствието на чужд човек, макар и от разстояние. странно!целият случай е като този с ученика в борисовата градина, но там поне имаше камера, която е заснела...