Вот за стабилност или за "още чавизъм" - важното за венецуелските избори за Учредително събрание

Вот за стабилност или за "още чавизъм" - важното за венецуелските избори за Учредително събрание

© Handout, Reuters

В неделя венецуелският президент Николас Мадуро ще рискува всичко, за да се задържи на власт. Тогава ще се състоят избори за Учредително събрание, което Мадуро определя като "институция, притежаваща свръхвласт", докато неговите противници виждат в това доказателство, че страната е в процес на превръщане в "диктатура".


Какво трябва да знаем за процеса, който ще доведе до промяна в конституцията, приета през 1999 г. по времето на покойния Уго Чавес:


Кого избират в неделя?


545-те членове на Учредителното събрание, които ще заседават от 2 август в сградата на парламента, ще заемат местата на депутатите, избрани на парламентарните избори в края на 2015 г. Опозицията спечели тогава голямо мнозинство.


Как се избират членовете на Учредителното събрание?




364 членове представляват общинските избирателни райони (всяка община си има по един член на събранието, с изключение на столиците на венецуелските щати, които имат по двама членове, независимо от числеността на населението си). 173 членове се определят от социални групи (работници, пенсионери, студенти, селяни, инвалиди, ръководители на компании). 8 членове се определят от общностите на коренното население.
Според експерта по изборите Еухенио Мартинес 62 процента от 19.8-те милиона гласоподаватели ще могат да гласуват два пъти (един път като жители на дадена община и втори път - като членове на дадена социална категория). Опозицията нарече това скандално.


Кои са кандидатите?


От около 50 000 кандидати за членове на Учредителното събрание, само 6120 бяха одобрени. Начинът на излъчване на кандидатите, установен от държавния глава и одобрен от изборните власти, забранява кандидатите да бъдат излъчвани от партии. Въпреки това високопоставени представители на управляващите, членове на Единната социалистическа партия на Венецуела, фигурират сред одобрените кандидати, например Диосдадо Кабельо или Адан Чавес, братът на покойния президент Уго Чавес.


Защо опозицията отказва да участва в изборите?


Античавистите (противниците на Чавес, който бе президент от 1999 г. до 2013 г.), смятат, че Мадуро иска да заграби цялата власт, да заобиколи избрания парламент и да избегне организирането на президентски избори в края на 2018 г.


Освен това опозиционната коалиция "Кръгла маса за демократично единство" твърди, че държавният глава е задължен по закон да подложи на референдум въпроса за насрочване на избори за Учредително събрание.
Античавистите казват, че при такъв референдум е нямало да бъде одобрено насрочването на избори. Седем от десет венецуелци отхвърлят Учредителното събрание и управлението на президента, показва допитване на агенция "Дейта аналисис".


Опозиционната коалиция припомня, че Уго Чавес се допита до обществото, преди да промени конституцията през 1999 г. Опозицията смята, че начинът на определяне на кандидатите за Учредителното събрание и начинът на гласуване благоприятстват чавизма и затова реши да бойкотира изборния процес. Чавизмът се опитва да спечели възможно най-много гласове в селските райони, които са негови бастиони, твърди опозицията.


Какво смята правителството?


Мадуро напротив твърди, че изборите за Учредително събрание са демократични и че той има право да насрочва такъв вот и без да минава през референдум. "Това е голямата власт, от която ние имаме нужда, за да въведем ред във Венецуела. Имаме нужда от власт, която да е над онези, които саботират развитието на страната", каза социалистическият лидер, който твърди, че вотът в неделя ще бъде "пряк, всеобщ и таен".


За президента Мадуро целта е да "усъвършенства" конституцията, като впише в нея, например, някои социални програми. Държавният глава, който твърди, че крахът на Венецуела се дължи на "икономическа война", водена от бизнессредите, уверява, че Учредителното събрание ще позволи икономическо възстановяване на богатата на петрол страна.


Необходим ли е минимален брой на гласуващите?


Няма минимален праг, но ако има висок процент на въздържалите се, това "ще накърни легитимността" на Учредителното събрание, смята анализаторът Бенигно Аларкон. Още повече, че опозицията твърди, че е събрала 7.6 милиона гласа на организирания от нея символичен референдум на 16 юли, насочен срещу проекта за Учредителното събрание.


На парламентарните избори в края на 2015 г. чавистите събраха 5,7 милиона гласа. Но правото на двойно участие на избирателите във вота в неделя ще позволи тази цифра да набъбне, казва експертът по изборите Еухенио Мартинес.


Нито един международен наблюдател не се предвижда да наблюдава изборния процес.