Самоуправството е заради лошо образование и възпитание, смята Валентин Радев

Самоуправството е заради лошо образование и възпитание, смята Валентин Радев

© Анелия Николова

Усещането на хората заради криминалните инциденти, които зачестиха напоследък, е, че МВР не владее положението, а то не било така. Всъщност престъпността намалява, а разкриваемостта се увеличава, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев в интервю за БНТ. Като пример той даде статистика за броя на умишлените убийства от 90-те години, сравнени с тези от последните години.


Вътрешният министър каза, че засега няма пробил в разследването на убийството в Пловдив и побоя над журналист и нотариуси в София, но пък и свидетелите на инцидентите не се обаждали да дадат информация на МВР. Според Радев един от най-важните елементи на обществената сигурност е превенцията на престъпленията, както и дейното участие на обществото в разкриването на престъпленията. "Не можем навсякъде да сложим камери, но гражданите имат по две очи и уши, на тях можем да разчитаме най-много. Работим, но се надяваме всички да сме съпричастни - става дума и да превенция", каза той.


Радев окачестви като "сложен" въпроса защо има самоуправство в България. "Аз тука ще ви препратя в детската градина, в училището, в семейството. Всички сме длъжници в тази посока. Нека не очакваме всичко да бъде решено от органите на реда", коментира министърът. На забележката, че се очаква не всичко да бъде решено от органите на реда, а само реда, Радев зададе въпроса "Кой отговаря за това, което се случва на улицата?" и прехвърли вината на други институции и семейството - че не са възпитали хората. "И накрая се появява МВР, което се опитва да накара всички да спазват правилата и закона. Да, ама преди това има много изпуснати нива. И изведнъж отговорността идва и отива в МВР", обясни Радев.




По думите му ситуацията с престъпността не е такава, каквато изглежда на повърхността. Според него в изграждането на авторитет на служителите на реда участват както самите те, така и обществото и медиите."Ако гражданите са доволни от нас, заплатите щяха да растат, това казвам на служителите си", каза той. Радев декларира, че няма да избегне критиката си към БНТ - обществената телевизия, която, по думите му, не е отразила подобаващо празника на МВР на 5 юли.


"Всички бяха строени, имаше коне, имаше кучета, имаше пожарни - тези хора имаха нужда някой да ги види, така да ги почета, да каже браво, това са момчетата, които ни пазят", оплака се Радев от обществената телевизия. "В 11.3о, когато започнахме ние, вие давахте един филм за едни риби от Япония, след това давахте протести на колегите и за тези, които празнуваха - нямаше вниманието към тях", продължи той.

Ключови думи към статията: