(БСП) със спецзакон – България С грижа за Пенсионера

Мотивът: Възрастните имат нужда не само от пари, но и от подкрепа
77
(БСП) със спецзакон – България С грижа за Пенсионера
Нинова сред свои възрастни привърженици. Снимка: архив, Булфото

БСП написа специален закон за възрастните хора. Според проекта на левицата възрастен човек е всеки, който е навършил 60-годишна възраст.

Червената шефка Корнелия Нинова и нейните депутати посочват, че възрастните хора са една от най-важните групи в обществото и те трябва да разберат това, а пък обществото трябва да им го засвидетелства.

Освен това хората над 60 години са над 2 милиона души при общ брой население 7,2 милиона и тенденцията е да стават все повече.

17, 5 на сто от пенсионерите живеят в бедност и заради това се налагало да има специален закон, който да регламентира мерки и програми, които да облекчат положението на тази уязвима група, смятат социалистите.

Така че в мотивите на БСП е посочено, че законът урежда "обществените отношения и провеждането на държавната политика в подкрепа на възрастните хора и гарантиране на условия за пълноценен и активен живот и равнопоставено участие в обществения живот".

Това пък ще става с приемане на Национална стратегия, а ангажименти по нейното изпълнение ще имат най-разнообразни институции - социалното, здравното и образователното министерство, общините, специален Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, Агенцията за социално подпомагане.

Към министъра на социалната политика ще има и специален Фонд "Подкрепа за възрастните хора", който ще се пълни всяка година с пари от бюджета, а какви ще са сумите ще се решава година за година.

Друга идея на социалистите е да има услуга "приемна грижа" за възрастни хора, които нямат близки или те не желаят или нямат възможност да полагат грижи - така, както има приемни семейства за деца.

Специална национална карта на социалните услуги по области е предвидена още в законопроекта.

Едно от задълженията на властите ще е на всеки 25 000 души население да се изграждат и да функционират "социални услуги от резидентен тип" за най-малко 100 лица.

Общините пък ще имат императивното задължение да разкриват и поддържат "клубове за възрастни хора" - по един във всяко населено място с над 100 души над 60 години и по още един на всеки 15 000 души население. Те ще се посещават безплатно.

Здравното министерство ще разработва здравни политики за ранна диагностика и достъп до услуги, а просветното за обучения на възрастните.

Социалистите предвиждат и нови форми на социално подпомагане за възрастните с доход под линията на бедността - при определени условия.

Според депутатите от левицата "невинаги младите поколения съумяват да дадат заслужената благодарност и разбиране на предишните поколения, които са давали своя принос към икономическия растеж на страната".

Социалистите посочват още, че възрастните хора имат нужда не само от финансова, но и от социална подкрепа, за да бъдат пълноценна част от обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
смехурко:)))))) преди 6 години
Те унищожиха пенсионни те фондове обраха ги разпродадоха държавата и ограбиха народа .БСП И СДС и сега с популистки прокламации това са жалки твари който отдавна трябваше да са в затовора.Ако бяхме правова държава
59
0
 
7
 
! Отговори
Dinosaurus преди 6 години
За високи пенсии трябва просперираща икономика, още повече, че българските пенсионни фондове са унищожени при "социализъма". Такава икономика се създава от млади мотивитани хора, децата и внуците на настоящите пенсионери - и от адекватно управление.Младите емигрират, а унищожителите на икономиката са на власт и "творят" спецзакони, неподплатени с нищо освен популизъм.Корни дали ще върне от САЩ талантливото си синче - да работи за пенсията на нейните родители? Хеле пък за чуждите???
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесна идея. А финансирането й може да дойде от партийната субсидия на БСП за още по-голям ефект. Айде, хаирлия да е! :-D
57
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 6 години
До Анонименаз съм учител пенсионер от 8г. с по-голям ценз.Пенсионираните учители тази година с по-нисък ценз имат много по-голяма пенсия.Ето това е несправедливо.Както и уравняването на пенсиите,защото всяка несправедливост води след себе си друга.Пенсиите трябва да се преизчислят спрямо мин.раб.заплата.Да се вземе впредвид при отпускане на пенсията какво е било съотношението на всяка пенсия към мин.р.з. в годината на отпускане.Това съотношение на пенсията към тазгодишната мин.р.з.да е същото!
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35 JТези с нисък социален статус са търтеите на обществото.В същото време хора с 30-40г.стаж незаслужено живеят бедно.Иска се само едно преизчисляване на пенсиите! Пенсионираш се напр.с пенсия=0.7 от мин.раб.заплата през едикоя си година -и през следващите години пенсията ти винаги да е =0.7 от мин.раб.запл.Т.е.и през тази година пенсията ти пак да е =0л7 от 460лв.Расте мен.раб.заплата-расте и пенсията на всеки пенсионер.Стига на парче работа и облагодетелстване на крилите доходи!
55
0
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
Нищо друго не се иска освен да направят пенсиите справедливи! Сега не са! Хора с 40г.стаж и с по 1-2 висши образования и внасяли добри осигуровки имат пенсии близки до пенсиите на нискообразованите хора, на доплатили си стаж до 15г.,на богати фирмаджии, осигурявали се на минимум, на хора с мин.стаж тук и с добра пенсия от чужбина...Не сме съгласни техните пенсии да се вдигат и да получават добавки за сметка на хората с по 40г.стаж!!!! Ей, стига с тези мераци за проекти и усвояване на нашите пари
54
1
 
5
 
! Отговори
Точно така! преди 6 години
До АнонименИ аз съм на това мнение!Да се преизчислят пенсиите и те да са справедливи!Не искаме "проектно" да крадат парите ни управляващите!Да спрат с разделението на пенсионерите-за едни да има добавки,а за други да няма! За едни да има увеличение на пенсиите,за други да няма! Както е с детските-за едни има,за други няма!Отвратителни хора,които разделят хората!Това води до криене на доходи!Като знаеш,че пенсията,която ще получаваш ще изостава,а пенсиите на укривали доходите си ще расте...
53
1
 
4
 
! Отговори
българка преди 6 години
Като пенсионер знам най-добре-справедливи пенсии се искат.ПФ ядоса пенсионерите-увеличиха пенсиите на богати наемодатели и богати фирмаджии, пестели от осигуровките си.В същото време изостанаха пенсиите на хора, внасяли съвестно 35-45г.пенс.осигуровки.Това кара хората да крият доходи! И с право!Стига с тези добавки за нищонедопринеслите-крили доходи и доплащали си до 15г.стаж! Срамота!
52
2
 
5
 
! Отговори
бг преди 6 години
Вместо да правят излишни закони по-добре да поставят партийно поръчение -Всеки червен милионер да вземе под попечителство 100 пенсионера с ниски пенсии и проблемът ще се реши веднага.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вероятно БСП не правят планове и аз да стана пенсионер (и хората като мен също да станат). Защото, иначе нека не забравят, че и аз ще стана пенсионер... и НЯМА да гласувам за тях!
50
1
 
4
 
! Отговори
35 преди 6 години
Става дума за отношение към нашите родители,за трайна социална политика към възрастните хора и особено тези с нисък социален статус.Това е отношение и към самите нас като доживеем до тази възраст.Пенсиите са само една малка част от тази политика.Има много други сфери,които са недостъпни за старите хора-морето и планината,компютрите,използването на техния опит срещу минимално възнаграждение и др.Нужно само да се проучи опита на напредналите страни и традиционното отношение у нас на синове и дъщер
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
майката на корупцията Корнелия Нинова... толкова ли са изгладнели, че вече превърнаха партията си в машина за пропаганда и се чудят от къде да захлебят с пари... каквото и да предложат винаги ще има съмнения
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция ако си самотна разведена или вдовица, към пенсията получаваш добавка от пенсията на баща си, а тук на работодателите им пречат 460 лева минимална заплата, а социтата са такова огромно лицемерие и недоразумение, че вие си напънете фантазията и си представете Гергуф да се бори за социални правдини и равенство на пролетариата.
47
9
 
5
 
! Отговори
По света преди 6 години
В цял свят има привилегии за възрастните хора и жени, само в БГ социалната политика е на първобитно ниво. Хората са казали "по делата ще ги познаете". Леви, десни не ме интересуват. Но е факт, че БСП има най-хуманната политика. Надявам се, да стигнем скандинавски държави, труден и дълъг процес. Бъдещето е в справедливо разпределение на благата и ограничаване на хищническите печалби, типични за капитализма. Самите капиталисти разбраха, че създават предпоставки за революции.БРЕКЗИТ е показателен.
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.....ХОРАТА ИМАТ НУЖДА ОТ ПО-ВИСОКИ ПЕНСИИ ЗА ДА ПРЕЖИВЯВАТ ,ЗА ДА СИ КУПЯТ ЛЕКАРСТВА И ТЕ СА СИ ЗАСЛУЖИЛИ ПЕНСИИТЕ ,ЗАЩОТО БОЛШИНСТВОТО ИМАТ СТАЖ ПО НАД 35-40 ГОДИНИ В КОИТО ГОДИНИ СА СИ ВНАСЯЛИ ОСИГОРОВКИТЕ ,НО НЯКОЙ ГИ Е ПРИСВОИЛ....И ТЕЗИ БЕЗМИСЛЕНИ ИДЕИ СА ПОВОДИ ДА СЕ РАЗДАВАТ ЕДНИ ПАРИ ,КОИТО УМЕЛИТЕ И АЛЧНИ ПОЛИТИЦИ ПАК ЩЕ СИ РАЗПРЕДЕЛЯТ ПО МЕЖДУ СИ.....ИЗЛИЩНА ПАРА ЗА БЕЗМИСЛЕНИ ПРОЕКТИ !
45
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
(БСП) със спецзакон България С грижа за Пенсионера---------------------------------------------Децата кучета ги яли, те НЕ могат да гласуват, значи са непотребни за червената мафия.
44
1
 
8
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
В Австралия закона за възрастен човек опрделя 61 год навършени. На такъв гражданин на Австралия се издава така наречената "Синиорс кард" която му дава възможност да пътува безплатно в градския транспорт от 9 до 17 ч и след 20 ч и и 0.50 ЛВ билет през останалото време. Получава $200 за очила годишно и 25% намаление при плащане на данък сгради, вода и 50% намаление за годишните данъци на колата. Отделно в голяма част от кафе ресторантите ползва 10% намаление ако консумирира храна и напитки.
43
6
 
13
 
! Отговори
Тончо. преди 6 години
Комунистите и техния електорат изхарчиха пенсионния фонд,изхарчиха и заем от 11 милиарда долара,оставиха държавата без един лев и сега се чудят защо са ниски пенсиите.Алооо мислете за младите защото те ви изкарват пенсиите ама и тях ги изгонихте.Абсолютни некадърници.
42
5
 
6
 
! Отговори
Пенсионерите де преди 6 години
Слушах едни пенсионери "Да ни увеличат пенсиите, защото така не може да помагаме на децата си"
41
5
 
14
 
! Отговори
Бедната преди 6 години
Бедната Корнелия, съвсем е изтрещяла.