Отново е пусната поръчката за система за таксуване в градския транспорт в София

Карти, карта за градски транспорт

© Юлия Лазарова

Карти, карта за градски транспорт

След като бе спряна преди повече от месец, обществената поръчка за новата система за таксуване в градския транспорт в София е обявена отново. Търгът е с непроменени параметри – максимална стойност 88 млн. лева без ДДС, която ще се изплаща на равни месечни вноски за 10 години, като срокът за въвеждане в експлоатация, след подписване на договор, е между 18 и 24 месеца.


Бъдещата системата ще предлага възможност за таксуване на база изминато разстояние или за време, различни начини за плащане, включително и онлайн. Хартиените билети ще бъдат заменени от карти, които ще важат за метрото и всички линии от наземния градски транспорт. Във всички превозни средства ще бъдат поставени видеокамери и датчици, които ще броят качващите се пътници.


Процедурата беше обявена от общинското дружество "Център за градска мобилност" в средата на май, а две седмици по-късно 3 фирми подадоха жалби срещу процедурата в Комисията за защита на конкуренцията, по които регулаторът все още не се е произнесъл. Тогава директорът на дружеството Христиан Петров издаде заповед за временното спиране на търга.


Само след седмица от пресцентъра на "Център за градска мобилност" съобщиха, че процедурата е спряна. От там посочиха, че причината за това не са подадените жалби, а желанието на дружеството да даде повече време на кандидатите, за да подготвят документацията си за участие. Новият срок за участие е 13 септември, като офертите на кандидатите ще бъдат отворени ден след това.