САЩ цинично защитават интересите си за сметка на съюзниците, обяви Путин

САЩ цинично защитават интересите си за сметка на съюзниците, обяви Путин

© Lehtikuva, Reuters

Руският президент Владимир Путин обвини Съединените щати, че искат да използват "геополитическите си предимства... за да опазят икономическите си интереси за сметка на съюзниците си," предадоха "Ройтерс" и ТАСС. Държавният глава коментира предложените от Вашингтон нови санкции срещу Москва, които разделиха мненията в Европа и подтикнаха Германия да поиска европейски санкции срещу американските партньори.


На посещение във Финландия Путин предупреди, че ще се наложи Русия да отвърне, ако Вашингтон не се откаже от "незаконните" според него санкции, които смята да въведе срещу Москва след почти единодушно гласуване в Камарата на представителите. Той определи поведението на САЩ като "грубиянско" и неразумно.


Санкциите трябва първо да бъдат одобрени от Сената или от президента Доналд Тръмп. Служители от Белия дом междувременно казаха за "Ройтерс", че е възможно президентът да наложи вето на гласуваните мерки, за да търси по-строги санкции. "Може и да подпише санкциите точно както са, а може и да им наложи вето и да договори дори по-строга сделка срещу руснаците," каза новият директор на комуникациите Антъни Скарамучи, цитиран от Си Ен Ен.




Руският лидер междувременно каза, че Кремъл ще реши как да отговори, след като бъде публикуван финалният текст на предлагания законопроект. "Както знаете, проявяваме сдържаност и търпение, но в някакъв момент ще трябва да отвърнем. Не е възможно до безкрай да толерираме тази грубиянщина към страната си... Кога ще дойде отговорът, какъв ще бъде - това ще зависи от последната версия на законопроекта, който в момента се обсъжда в Сената."


Путин отново отхвърли обвиненията, че Москва се е намесила в президентските избори в САЩ нарече разследванията в Конгреса симптом за "нарастваща антируска истерия" в САЩ. "Тъжно е, че американско-руските отношения биват жертвани, за да се решат вътрешнополитически въпроси в САЩ. Жалко е, защото ако действаме заедно, можем много по-добре да решим най-острите проблеми, които притесняват народите на Русия и САЩ."


Президентът добави, че Русия има и приятели в САЩ и изрази оптимизъм, че отношенията между Вашингтон и Москва ще се подобрят. Подобни надежди той сподели след срещата си с Тръмп в Хамбург по-рано този месец.

Ключови думи към статията: