Конституционният съд в Молдова отхвърли референдум на президента за нови правомощия

Президентите на Молдова и Русия, Игор Додон и Владимир Путин, на Петербургския международен икономически форум по-рано тази година.

© Reuters

Президентите на Молдова и Русия, Игор Додон и Владимир Путин, на Петербургския международен икономически форум по-рано тази година.

Конституционният съд на Молдова обяви за незаконен планирания от президента Игор Додон консултативен референдум за разширяване на пълномощията на държавния глава. Това съобщи днес председателят на съда Тудор Панциру в отговор на питане от депутати на Либералната партия, информира ТАСС.


Референдумът се очакваше да бъде насрочен за 24 септември. Предвидени бяха 4 въпроса, засягащи по-специално възможността президентът да получи допълнителни права - да разпуска парламента и да свиква предсрочни избори.


Допитването целеше и да се проучат нагласите в обществото във връзка с евентуално намаляване на броя на депутатите в парламента от 101 на 71. Включен бе и въпрос дали да бъде отменен законът, задължил населението да възстанови 1 милиард евро, откраднати от молдовските банки. Имаше и въпрос дали предметът "История на румънците" да се замени с "История на Молдова" в училищата.




"Президентът на Молдова няма правомощия да изменя конституцията на страната," каза Панциру, анулизайки указа на държавния глава. Допитването беше и по въпроса дали броят на депутатите да бъде намален от 101 на 71, дали


Додон, който се обявява за промяна на проевропейския курс на Молдова и поддържане на по-тесни връзки с Москва, вече е предупреждавал, че ако конституционният съд отхвърли допитването му, просто ще подпише нов указ.

Ключови думи към статията: