С бурно обсъждане парламентът сложи точка на комисията за НДК

С бурно обсъждане парламентът сложи точка на комисията за НДК

© Анелия Николова

С бурни дебати, продължили почти целия ден, депутатите приеха доклада на Временната анкетна комисия, която трябваше да разглежда харчовете за европредседателството в НДК и сложиха точка на разискванията за скандала с уволнения директор Мирослав Боршош в парламента. Опитът на БСП да удължи действието на комисията до септември месец пропадна с 96 на 103 гласа.


Драмите започнаха още сутринта, когато БСП успя да вкара в дневния ред гледането на доклада и предложението си за удължаване. Заради страстите точката смени няколко пъти мястото си в дневния ред, докато междувременно депутатите приеха договора за добросъседство с Македония, промените в Съдебния закон и отхвърлиха предложения за зам.-председатели на Комисията за финансов надзор.


Временната комисия за НДК, свикана по настояване на БСП приключи работата си във вторник с предложение Сметната палата да направи одит на НДК. Докладът заключи, че има "съмнения за злоупотреби" в управлението на Мирослав Боршош, но БСП, ДПС и "Воля" отказаха да го подкрепят. В парламента днес те пак протестираха, че мнозинството на управляващите в комисията е отхвърлило идеята за изслушване на премиера Борисов и не отразило в доклада отказа на Боршош да се яви. Румен Гечев от БСП попита защо правителствата на ГЕРБ подхвърлят НДК "като празна кратуна" между министерствата и допускат Мирослав Боршош да "се гаври с министри, вицепремиери, а сега с парламента". Според депутатите от "Воля" бившият директор на НДК, вече обвиняем, бил единственият, отказал да дойде на изслушване за 28 години.




От ГЕРБ отвърнаха, че целта на комисията била да установи факти около разходите за европредседателството, а не да разследва. "Ако имахме притеснения, нямаше да приемем създаването на тази комисия", отвърна председателката й Диана Йорданова на обвиненията, че ГЕРБ прикрива Боршош. Тома Биков пък обясни, че Борисов върнал бившия директор на поста след уволнението му от Лиляна Павлова заради натиска на интелигенцията. Вие един месец не успяхте да установите какво се случва в НДК и искате още време, може ли премиерът да разбере за една вечер, попита той.


В апогея на спора БСП заплаши с вот на недоверие през есента, а от ГЕРБ се заканиха, че случаят "няма да отклони пътя ни от европейската интеграция". Докладът бе приет със 105 гласа "за" срещу 91 "против" и един въздържал се от опозицията. Стана известно, че докладът на Държавната агенция за финансова инспекция, която също разследва случая, ще е готов в края на август.



Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: