Глоба от 1000 лева за шофиране в аварийната лента одобриха депутатите

Глоба от 1000 лева за шофиране в аварийната лента одобриха депутатите

© Юлия Лазарова

Шофьорите, които карата в аварийната лента по магистралите, ще бъдат глобявани 1000 лева и ще остават без книжка за три месеца. Това предложение за промяна в Закона за движение по пътищата беше прието на първо четене в комисията по транспорт, съобщи Dariknews.bg.


Така за провинението ще се дължи същата глоба като наскоро въведената за каране срещу движението на магистрала. В сегашния закон няма изрично посочена санкция за шофиране в аварийната лента, като се използва текстът за неправилно движение по пътното платно и глобата е 20 лева, или до 100 лева, ако е създадена опасност от катастрофа", коментира началникът на КАТ Бойко Рановски.


Според "Нова телевизия" за половин година за каране в аварийната лента са санкционирани 142 шофьори. В последните месеци заради каране в аварийната лента станаха няколко тежки катастрофи. При последната, станала на 16 юли, автомобил се удари в линейка, спряла да вземе пострадали от инцидент на магистрала "Тракия". Няколко месеца по-рано пък кола помете двама работници от поддържащата "Хемус" компания, като единият загина на място.




За да започне да се налага суровата санкция обаче, тя трябва да мине още веднъж през транспортната комисия и да бъде одобрена на две четения в пленарната зала. От утре обаче парламентът излиза в лятна ваканция, като депутати се връщат на работа на 1 септември.


Предишните сериозни промени в Закона за движение по пътищата пътуваха почти години от първото одобрение в комисия до прилагането им.


Кандидатите за книжка трябва да са завършили поне 10 клас


С други промени транспортната комисия прие неправилно паркиралите автомобили, на които са поставени скоби, да бъдат принудително вдигани с "паяк" след 19.00 ч., когато изтича времето на зоната за платено паркиране.


Друг текст пък предвижда книжка да могат да вземат само кандидати, завършили поне 10 клас или първи гимназиален курс.

Ключови думи към статията: