Кой е новият посланик на Турция в България - Хасан Улусой

Кой е новият посланик на Турция в България - Хасан Улусой

© Надежда Чипева, Капитал

Д-р Хасан Улусой бе назначен с президентски указ за посланик на Република Турция на мястото на Сюлейман Гьокче, срещу когото имаше оплаквания от българските институции за намеса във вътрешните работи на България.


Посланик Гьокче дори не бе включен в последното посещение на българския премиер Бойко Борисов в Турция, което е прецедент в дипломатическата практика.


С президентски указ Гьокче е назначен за посланик на Република Турция в Гватемала.





За разлика от Гьокче, който пое поста в София след кариера във Вашингтон, новият турски посланик в София д-р Хасан Улусой има кариера в Африка.


В турското външно министерство той е директор на Генерална дирекция за многостранни политически отношения.


През 2012 г. той е назначен за посланик на Република Турция в качеството на основател на турската дипломатическа мисия в Нигер и остава до края на мандата на този пост. През 2014 г. нигерското правителство го награди с орден за заслуги за приноса му в развитието на турско-нигерските отношения.


От 2014 г. Хасан Улусой е генерален директор на дирекция многостранни политически отношения в турското външно министерство. Специализирал е политически науки в Истанбулския университет. С последния президентски указ са назначени общо 18 нови посланици.


Заместник-министърът на външните работи Ахмет Мухтар Гюн бе назначен за постоянен представител на Турция в ООН.

Ключови думи към статията: