Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Няма напредък в преговорите за Брекзит

Великобритания не поставя неприемливи искания, а просто изобщо няма позиция по много въпроси

1 коментар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз за бъдещите им отношения едва ли ще започнат през октомври поради липсата на напредък досега за условията на раздялата. Това заяви главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

Пред посланиците на оставащите в ЕС 27 страни Барние каза, че "изглежда намалява вероятността разговорите за бъдещите отношения да започнат през октомври". Това съобщи служител в ЕС, запознат с преговорите по Брекзита.

По-рано Барние изразяваше надежда, че ключовите елементи от развода - финансово споразумение, права на гражданите и "нефизическата" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия - могат да бъдат решени до октомври.

Според друг служител в централата на ЕС Барние е изразил опасения, че сега е "трудно постижим достатъчен напредък до октомври, главно защото Великобритания няма позиция по финансите, но също няма позиция и по други въпроси".

"Колкото повече протакат те, толкова по-малко време остава за втората фаза и специалните отношения, които те искат", добави той.

"Все още не сме заговорили за парите. Великобритания отказва да приеме било методологията, било сумата. Това блокира всичко останало и няма да има реален напредък през следващите два месеца. Ясно е, че това не създава почва за начало на фаза две за търговията", каза пред Ройтерс трети дипломат от ЕС.

Източниците от ЕС заявяват, че придвижването на преговорите е затруднено не защото Великобритания поставя неприемливи искания, а защото тя изобщо няма позиция по много въпроси, отбелязва Ройтерс.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.