Двама професори обвиниха в плагиатство ректора на Техническия университет във Варна

Скрийншот от сайта на Техническия университет във Варна

© Дневник

Скрийншот от сайта на Техническия университет във Варна

Двама бивши преподаватели във варненския Технически университет – професорите Овид Фархи и Николай Минчев, обвиниха в плагиатство ректора на висшето учебно заведение проф. д-р Росен Василев. Те са подписали текста на сигнал, изпратена до Министерството на образованието и науката, в която твърдят, че цели глави от подготвената за защита докторска дисертация на Василев са преписани дословно от други научни трудове.


"Дисертацията се състои от седем глави, са написали в жалбата си Фархи и Минчев. Първа глава има характер на въведение. Втора, трета, четвърта и пета глава са взети от дисертацията на Ивайло Йорданов Неделчев на тема "Изследване ефективността на плазмотрон с вихрова стабилизация на дъгата в процеса плазмено-прахово напластяване". В случая не става дума за ползване на резултати и надграждане над тях, а за


100% буквално преписване




Втора, трета, четвърта и пета глава от дисертацията на Ивайло Неделчев (цялата дисертация) са представени като втора, трета четвърта и пета глава в дисертацията на проф. Василев, произходът на шеста глава не е ясен. Седма глава обаче е преписана от дисертацията на Тихомир Атанасов Доврамаджиев на тема "Създаване дизайн на остеоинтегруеми дентални имлланти".


По този повод професорите Фархи и Минчев искат оставката на Василев. В сигнала си до Министерството на образованието и науката те обясняват също, че повод за интереса им към съдържанието на неговата дисертация е станал следният факт:


"Василев е професор в професионално направление "Електротехника, електроника и автоматика" по "Измервателна електротехника" от месец април 2016 г., обясняват те. Една година по-късно той представя дисертация в професионално направление "Машинно инженерство", научна специалност "Технология на машиностроителните материали" - т.е. в


област, в която не е работил


Този факт сам по себе си е подозрителен, поради което възбуди у нас интерес какво представлява тази дисертация", пише в жалбата.


Междувременно датата 28 юли 2017 г. (т.е. утре), определена за защита на докторската дисертация на проф. Росен Василев, се оказа променяна на два пъти през последните месеци.
Първоначално определеният ден е бил 8 септември т.г., показа проверка. По-късно той е коригиран на 28 юли, а след подаването на сигнала за плагиатство до Министерството на образованието отново е върната първата дата, която и в момента е посочена в сайта на висшето учебно заведение.


Днес в отговор на въпроси, зададени от "Дневник", от образователното министерство изпратиха следния коментар: "Докато тече проверката на ведомството, университетът трябва да преразгледа сроковете за финала на процедурата, за да бъдат максимално изяснени фактите и да не се допусне


уронване престижа на висшето училище


заради породени от сигнала съмнения за злоупотреби".


Вероятно точно с това предписание се е съобразил и обвиненият в плагиатство проф. Росен Василев. Днес пред "Дневник" той каза, че първоначално насрочената дата за защита на докторската му дисертация действително е била 8 септември т.г. Но тъй като членовете на журито свършили работата си по рецензиране на научния му труд доста по-рано от предвидените в закона три месеца, той сам взел решение защитата му да бъде изтеглена на 28 юли.


"След като научих за сигнала, с моя заповед


върнах старата дата


– 8 септември, за да дам време на образователното министерство да свърши работата си по проверката", обясни Василев.


Той каза също, че научил за сигнала едва снощи, но не иска да го коментира, защото в него имало много неверни факти. "Потърсил съм юридическа консултация и ще чуете мнението ми, след като Министерството на образованието завърши своята проверка по предвидения за това ред", каза още ректорът на Техническия университет във Варна.


Овид Фархи има друга версия за причините, довели до изтеглянето на защитата за по-ранна от първоначално предвидената дата. "Това най-вероятно е направено,


за да съвпадне с периода на летните отпуски


в университета, когато много от критиците на Василев няма да са на работа и по тази причина няма да имат възможност да реагират", твърди той.


Ректорът Росев Василев коментира, че освен невярната информация в сигнала на професорите Фархи и Минчев той смята да атакува и срока, в който той е трябвало да бъде подаден, тъй като не бил съобразен с изискванията на Закона за развитието на академичния състав в Република България.


"Самото обвинение в плагиатство е твърде хлъзгава материя, тъй като никъде няма точна формулировка на това


"що е плагиатство"


каза ректорът на Техническия университет във Варна. Поискал съм мнението и на други колеги, споменати в текста на въпросния сигнал, а в крайна сметка има и съдебни процедури, ако се стигне дотам."