Европа плаща на гърците да станат комшии с мигрантите

Брюксел ще плаща квартири, храна, ток, транспорт...
27 юли 2017 17:00,
94
Европа плаща на гърците да станат комшии с мигрантите
Снимка: Reuters

Европейската комисия обяви днес, че отпуска 209 милиона евро, за да могат бежанците да излязат от лагерите и да заживеят сред гръцките граждани.

Новата програма, представена днес в Атина, ще осигури средства на бежанците да си наемат квартири. Предимство ще се дава на семействата с деца, за да могат те да водят нормален живот, съобщи Комисията. Парите са разчетени за 22 000 души, които ще се присъединят към 8000 бежанци, вече живеещи с гръцки хазяи.

Проектът за отдаване на жилища под наем ще се осъществява с Агенцията за бежанците на ООН по модел на подобна програма в Турция, която се реализира с европейски средства от пролетта.Около 2 000 от жилищата ще бъдат на гръцките острови, а останалите ще се намират в градовете и селищата в континенталната част на Гърция.

Еврокомисията твърди, че инициативата се посреща с ентусиазъм от гръцките общини, тъй като „местните наемодатели ще получават стабилни и сигурни доходи от тези апартаменти“.

57,6 милиона евро от сумата са заделени за осигуряване на средства за преживяване на новозаселените бежанци и търсещите убежище. Хората, които са взели жилища, ще получават според броя на членовете на семействата си, суми, с които да си купуват храна, лекарства, стоки от първа необходимост и карти за градския транспорт.

Парите ще се превеждат месечно чрез дебитни карти, с които ще ги снабди ООН, който е партньор в програмата. Сумите ще са сходни в цялата страна и ще са свързани с гръцката мрежа за социална закрила при извънредни обстоятелства.

Тук Брюксел също е открил двупосочна полза, като настоява, че парите ще съживят малкия бизнес в Гърция, тъй като ще се вливат в местната икономика, семейните магазини и доставчиците на услуги.

Остатъкът от финансирането ще бъде даден на хуманитарни организации, които се грижат за осигуряването на подслон, основни медицински грижи, психо-социална помощ, по-добри хигиенни условия, както и неформално образование на бежанците.

"Днес отваряме нова глава в живота на бежанците в Гърция. С новото финансиране ще променим коренно начина, по който предоставяме помощ за подобряване на живота на хората", коментира комисарят за хуманитарната помощ Христос Стилианидис, който представи програмата в Атина.

Той добави, че целта е "да се помогне на бежанците да напуснат лагерите, да се настанят в обикновени жилища и да водят по-сигурен и нормален живот".

По данни на гръцката статистика в страната има около 57 000 бежанци. Половината от тях са сирийци. Останалите са иракчани, пакистанци, афганистанци, албанци и бангладешци. През 2016 г. в Гърция са подадени 51 091 молби за убежище и други 28 000 чакат от пиковата 2015 г.

Еврокомисията е изчислила, че 6800 души подлежат на разселване във вътрешността на ЕС по договорените квоти. Държавите членки са се разбрали, че само гражданите на Сирия, Ирак и Еритрея подлежат на квотно разпределение. Останалите националности или трябва да останат в държавата, където кандидатстват за убежище, или да бъдат репатрирани, ако не им се полага европейска закрила.

ЕС е мобилизирал до 2020 г. над 1,3 милиарда евро в помощ на Гърция за миграцията и управлението на външните граници. От тях вече са получени €365,3 млн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
5
 
! Отговори
2 преди 6 години
Стига с подмолни начини за субсидиране на гърция. А у нас намаляват доходите.
72
1
 
5
 
! Отговори
защо не ги връщат? преди 6 години
Бе нали победиха Идил? Защо не си ги върнат в СИРИЯ? За какво са ни тук? За какво са им на гърците? Те ще спят ли докато им завземат родината?
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички бежанци от Африка и Азия са свикнали на горещ климат.ООН има планове за изграждане на зелена стена от гори южно от Сахара. Пристигналите в Европа бежанци не са за нашия климат, те се депресират от постоянната влага и изпадат в АМОК и векат акбара. Тяхното място и добре платена работа е на тези залесявания с подходяща растителност. Трябва да се спре разрастването на пустинята. Това ще подобри като цяло климатът на планетата.
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хайде сега и същите условия и за обикновените гърци, българи, румънци, португалци и тн. кои дава право на някакви самозвани да разпределят парите събрани с данъци
69
0
 
22
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
И аз искам пари да живея добре и да си купувам неща от първа необходимост. За квартира не искам пари.
68
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко за цар Леонид и неговите 300 воини.
67
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...Около 2 000 от жилищата ще бъдат на гръцките острови....От 10 години почивам на някой от гръцките острови.Губят ме като турист.Преорентирам се към Хърватска.
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе са европейците,нито американците,това са интереси на азиатски държави,но какво ли не прави парата.Парите са в основата на всичко.
65
1
 
22
 
! Отговори
110 преди 6 години
Глупци... Една цивилизация като европейската, владяла 2/3 от целия свят се из'роди тотално, и ще се стопи от глупостта си.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
#123:Вземи прочети "протоколи на ционските мъдреци",приети на ционисткия конгрес през 1898 г в Базел и ще ти станат ясни всички тези въпроси,които си задаваш,че и причините и как са станали,двете световни войни!Провери,поне доскоро ги имаше в интернет - влез Гугъла и напиши "протоколи на ционските мъдреци" и ще ти станат ясни всички въпроси,включително и това,как и защо почти цялото нееврейско(гойско) население в света се държи,като овце поведени на заколение!
63
1
 
15
 
! Отговори
123 преди 6 години
И защо е тази лудост от страна на запада,питам се и не мога да си отговоря?Да разселват хора в целия свят, с какви дългосрочни цели са? Това неминуемо води до различни конфликти-етнически икономически и др И мисля че тази вълна ще залее рано или късно и тях.Българинът казва-мечката играе ли у комшиите задължително идва и у вас!
62
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И "гордите елини" се предаоха най-позорно и се оставиха да бъдат асимилирани от нашествениците!Даже,малко преди нас,ама и нашите оФФчи глави ги чака същото!!Сега разбраха ли,защо така щедро ги заливаха със заеми - много просто,чрез банките да ги хваната за гушите и си правят каквото искат!!!Това показва,че както си мислеха,че са много умни и хитри,ги оставиха да се налапат със заеми и сега...бай,бай,гръцка земя!Поне малко си поживяха,а ние си останахме бунаци!А краят ни,един и същ!
61
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След Гърция сме ние. И както умеем да се съпротивляваме...
60
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ги настанят и ще им плащат жилища, хора, медицински грижи и т.н. Много хуманно. Че няма да работят обаче, е ясно. И като започне едно необуздано размножаване, едно завладяване на улици, квартали, населени места, гърците ще пропищят. А засега нека се радват на "редовните доходи" от наетите жилища. Горката Европа, как неистово се мъчат да я съсипят! И колко е притъпено чувството й за самосъхранение!
59
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Либия,Сирия,Ирак...Америка разбуни духовете в тези страни,отгледа си терористи и ги пусна да се избиват взаимно,но те разшириха претенциите си и се насочиха и към Европа.Целта е ислямизиране на стария континент и отслабване на всичките му структури.Америка също няма интерес от силна Европа.Засега обикалят само около границите на Русия,готови за конфликт,а Европа са я оставили на бежанците,да я превземат отвътре.Защо САЩ не приемат мигранти и защо се навъртат окло нас и дразнят руснаците???
58
1
 
22
 
! Отговори
**** преди 6 години
Планът Калерги в действие,и се изпълнява бавно но сигурно.
57
1
 
10
 
! Отговори
До шматка преди 6 години
То самия умен гръцки народ го избра
56
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако гърците се съгласят,губят ме като турист.
55
2
 
20
 
! Отговори
101 преди 6 години
У нас, ако Меркел нареди и за по-малко пари ще приемем новите съседи.
54
1
 
29
 
! Отговори
И преди 6 години
И така докато в Гърция не останат Гърци.Защо Брюксел не си вземе малко? Защото знаят какви змий си слагат в гащите, затова по добре в Гърция, България, ама Поляците им показаха среден пръст.