Ремонтът на Зимния дворец ще струва 4 млн. лева

Ремонтът на Зимния дворец ще струва 4 млн. лева

© ММС

Ремонтът на Зимния дворец ще струва около 4 млн. лева, обяви министерството на спорта (ММС). Модернизацията на съоръжението ще започне през септември.


Преди това държавната "Академика 2011" ЕАД, която стопанисва Зимния дворец, ще обяви поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности.


От ММС посочват, че сградата и залите "не са били предмет на сериозна реконструкция от изграждането си през средата на 80-те години на миналия век". "Ремонтът ще включва въвеждане на енергоефективни мерки чрез договор с гарантиран резултат (ЕСКО ДОГОВОР) и строително-монтажни дейности по основната и тренировъчна зала на двореца", се казва в информацията.




Ремонтът ще включва топлоизолация и ремонт на покрива, подмяна на дограмата, топлоизолация на външните стени и подмяна на осветлението с енергоефективно. Системата за климатизация ще бъде модернизирана, като се изгради нова с възможност за бързо и ефективно затопляне и охлаждане на залата. Съблекалните, фоайето и коридорите към основната и малката зала на Зимния дворец ще бъдат обновени.


Графикът на ремонтните дейности е съгласуван с федерацията по кънки.


Ремонтът на Зимния дворец ще струва 4 млн. лева

© ММС


През 2016 г. министър Кралев обяви, че вместо планираните в миналото мащабни реконструкции ще се направи ремонт, за да бъде пригодено съоръжението за тренировъчен център.


"Тъй като не смятаме провеждането на международни състезания за приоритет на държавата, подготвяме ново задание за извършване на ремонт, който да приведе залата в готовност за провеждане на тренировки и състезания от държавния календар", каза тогава министърът.


По времето на кабинета "Орешарски" тогавашният спортен министър Мариана Георгиева се опита да прокара поръчка за реконструкцията на Зимния дворец за 50 милиона лева, а за изпълнител беше избран консорциум с водеща компания "Главболгарстрой".


Поръчката беше спряна на финалния етап от служебния спортен министър Евгения Раданова през 2014 г. Впоследствие екипът на Кралев довърши съдебната битка за отмяната й. През април 2015 г. Върховният административен съд окончателно сложи край на сагата.


Ремонтът на Зимния дворец ще струва 4 млн. лева

© Надежда Чипева, Капитал


След половин година забавяне и по-точно формулиране на заданието държавната компания "Академика 2001", която стопанисва обекта, пусна нова процедура за 35 милиона лева. Това беше сумата, отпусната за ремонт от правителството на Орешарски.


Този път поръчката беше отменена още на етап подаване на оферти по изрично настояване на Бойко Борисов, след като премиерът бил информиран, че някои от неудобните в този момент фирми като "Джи Пи груп" и "Водстрой 98" са проявили интерес.


Като мотив за прекратяването на поръчката "Академика 2011", чийто принципал е спортното министерство, обяви непредоставени документи за обследването за енергийна ефективност на залата, която се намира в Студентски град.


Само месец по-късно кабинетът прехвърли парите за Зимния дворец за реконструкция на зала "Арена Бургас". Строител на залата в Бургас обаче е консорциум с участието на същата тази "Водстрой 98", свързвана с депутата Делян Пеевски.


Преди ден Кралев каза, че имал уверението, че "Арена Бургас" ще е готова до година и половина.