Руска опера ще посрещне Путин при визитата му във Финландия

Президентите на Финландия и Русия Саули Нийнистьо и Владимир Путин след приятелски мач по хокей през 2012.

© Администрация на президента на Финландия

Президентите на Финландия и Русия Саули Нийнистьо и Владимир Путин след приятелски мач по хокей през 2012.

Днес руският президент Владимир Путин гостува на финландския си колега Саули Нийнистьо по повод 100-годишнината от независимостта на Финландия от Русия.


Двамата ще гледат операта "Йоланта" на Пьотр Илич Чайковски, поставена от "Болшой театър" в средновековния замък Олавинлина, и ще плават на кораб с парен двигател в езерето Саймаа, пише Би Би Си. "Йоланта" за пръв път ще бъде представена във Финландия, пише агенция "Блумбърг".


Освен на тържествата се очаква двамата да отделят време и на противоречиви теми като напрежението между Русия и Запада в Източна Европа. Пред руската агенция ТАСС Нийнистьо заяви, че комуникацията му с Путин е "ясна и директна".




Макар че участва в операции на Балканите и в Афганистан, Финландия не е член на НАТО. Според финландския журналист Суви Туртиайнен това позволява на страната да поддържа пряк диалог с Русия – включително относно конфликта в Украйна – дори в трудни моменти.


Изглежда, повечето финландци са съгласни с тази позиция – скорошно социологическо проучване показва, че само 21% от от тях искат страната да влезе в НАТО, а цели 51% не искат. Позицията на Кремъл по въпроса е ясна и вероятно възможността за ответни мерки на Русия също влияе на общественото мнение.


В същото време от 1995 г. Финландия е членка на Европейския съюз. Туртиайнен заявява, че въпреки големите негативни ефекти върху нейната икономика страната е подкрепила всички санкции срещу Русия, които ЕС наложи в резултат на анексирането на Крим.


Така Финландия засега успява да угоди както на западните си съюзници, така и на огромния си съсед.

Ключови думи към статията: