Всички в НС зад договора с Македония. Борисов: Благодаря!

Депутатите очакват документът да постави отношенията на здрава основа
27 юли 2017 15:45,
83
Всички в НС зад договора с Македония. Борисов: Благодаря!
Снимка: БТА

Единодушно депутатите приеха декларация за подписването на Договора за добросъседство и приятелство с Македония. Всички парламентарни групи застанаха зад подписването на договора, а премиерът Бойко Борисов благодари за оказаната подкрепа към правителството.

Още по темата
В декларацията е записано, че Народното събрание оценява усилията на двете държави за финализиране на преговорите по договора за приятелство и очаква подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености.

Парламентът декларира и готовността да стартира ратификационните процедури в най-кратък срок след подписването на договора. Министерският съвет ще внася в Народното събрание и ежегоден доклад за изпълнението му.

Народното събрание очаква договорът да постави на стабилна, принципна и прагматична основа отношенията между двете държави и да бъде от пряка полза за техните граждани, пише още в декларацията.

"Единственото, което мога да кажа, е едно голямо благодаря. В тази напрегната ситуация това е едно голямо рамо за правителството, дали е декларация, дали е мандат - това няма да споря. Важното е, че парламентът показва, че това, което е подготвено като текст, бихте го подкрепили", заяви премиерът Борисов, който присъства в пленарната зала по настояване на лидера на левицата Корнелия Нинова.

Преди това тя заплаши, че ще оттегли подписа на парламентарната група в декларацията, ако министър-председателят не дойде в Народното събрание за разискванията.

По време на дебата Кристиан Вигенин от БСП заяви, че сегашният резултат по македонския въпрос е постигнат преди всичко заради смяната на властта в Скопие.

"Нека тази декларация не бъде възприемана за даване на мандати от Народното събрание за подписването на договора, тъй като вие такъв мандат не сте поискали от нас. Приемете го като политическа заявка от българския парламент, че застава зад действията, които ще предприемете", уточни Вигенин.

От левицата настояват договорът за добросъседство да доведе до конкретни ползи за гражданите от двете страни и да не остава само "сбор от добри пожелания".

От ДПС също заявиха, че подкрепят усилията на кабинета за сключването на този договор.

"Подкрепяме взаимотношенията да бъдат сложени на една прагмагична основа и на общностните интереси. Всички от Западните Балкани трябва да бъдат членове на ЕС и НАТО. България в тази ситуация може да играе ролята на медиатор, катализатор", заяви Йордан Цонев.

"С този договор ще се нормализират отношенията, ще се ликвидира леденият период и ще възтържествува историческата истина", каза и Красимир Богданов от "Обединените патриоти" и допълни, че това създава възможност за много нови пътища за България.

По думите му вече се виждат конкретни действия за инфраструктурни проекти, за отпускане на средства от ЕС за откриване на транспортни връзки и коридори с България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже най-големите българомразци, русофилите, не можаха да си изкривят душата и да не признаят, че това е един голям успех за България. И той е постижение на европейската партия ГЕРБ.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствената точка в дневния редна България е изхвърлянето набоклука на нещото на снимката.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИнтелигенТиН *** АШКОЛСУН АФЕРИМ МАШАЛА
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има загар, има. Топнал се е докато е бил в Гърция.
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не останат добри съседи,докато ги вкараме в НАТО и ЕС и после пак татари сте!Внимавайте,в името на хилядите загинали!
55
3
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
До До 49ЩЕ ГЕ НАКАЖЕМ ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ ОТ 1989 ДО СЕГА ДО СТЕНАТА И С АК 47 --ДО 7--МО КОЛЯНО МАМКА ВИ ФАШИСТКА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ СА ПРОЛЯЛИ КРЪВТА СИ ЗА ДА ЗАПАЗЯТ ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКА А ВИЕ ДНЕС ГЛАСУВАТЕ ЗА ПРОДАЖБА НА ЗЕМЯ С КАКВО ПРАВО МАМА ВИ
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Константин ромТе затова, защото разчитат на продажните роми като тебе и скат, и правителство наБорисов 4. Ади скрий се !
53
8
 
4
 
! Отговори
Константин ром преди 6 години
Г-н Борисов ще си призная че преди време дори и по телевизията не можех да ви гледам.Но сега найстина не виждам такъв политик като вас,РЕШИТЕЛЕН,УПОРИТ,И ХЪС ЗА РАБОТА ПО БЪЛГАРИЯ.БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ НАЙСТИНА МНОГО СЕ ПРОМЕНИХТЕ -ПОЛОЖИТЕЛНО,БЪДЕТЕ ВСЕ ТАКА НЕУМОРИМ И ДА РЕШАВАТЕ СЪДБОНОСНИ ДЕЙСТВИЯ СПРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.ИМАТЕ ПОДКРЕПАТА НИ ПОНЕ НА 70%ОТ РОМСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РБ.
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България признава съществуването на македонски народ, македонски език и македонска държава, с което ОКОНЧАТЕЛНО СЕ ОТКАЗВА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ИДЕАЛ!!! Освен това се заема да подкрепя Македония за ЕС и НАТО!Някой разбра ли какво получаваме срещу всичко това?????????????????????????????
51
0
 
5
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Като чета договора разбрах,че той е със Скопие и населението на 10 клм- около него, а не с държавата Македония,която започва от Кавала, Солун и стига до Адриатическо море и от Косово на юг стига до Егея. Къде е тази държава сега,кой е скрива и ни кара да подписваме ,,махленски договор с едно Скопие и албански анклав,който иска Диктаторска България да си смени името,,както Македония,че тогава договор.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е сбор от пожелания . Само чл. 14 има значение и смисъл . С него предателите от ГЕРБ и Сие признават ,,македонски език ,,И в публикуваният ,след одобрение от посолството на САЩ ,на български език договор ,този чл.14 беше цензуриран демократично ,в сравнение с публикуваният на ,,македонки език,,Сиреч ,в демократичната държава се лъже и *** на поразия . Но следите оставят и след време при нов Народен съд ще бъдат от полза .
49
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е това е договор за добросъседство, какво да ги караме да признават ? защо да им отнемаме македонизма, нека си го имат. Просто важното е да се спре с пропагандата, а това е включено, да се проверят историческите факти и това е включено, ще честваме заедно обюите празници. Това е добросъседски договор, а не наказателен договор. Важното е да има мир пък когато са готови за истината сами ще я осъзнаят, защо да им го набиваме, няма смисъл.
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Злобата в народа расте и Борисов отлично го знае и като един опитен комунист ни занимава с всичко друго и неговата дружинка подхранва всякакви ,всекидневно се пускат държаните на каишка дъфки за раята ,докато се теглят заеми ,докато се увеличават стремглаво цените на хранителните стоки и без да се дават обяснения как Пеевски забогатя толкова много и как се оказа невинен за КТБ,как така всекидневно има прояви на насилие и безнаказаност ,как Цацаров тихомълком си увеличава властта и в крайна сметк
47
2
 
14
 
! Отговори
morelini преди 6 години
До 53...четох го 3 пъти...и нищо ясно не видях в него.Ясно да е казано че македонците до 1945 год са били българи...или че македонският език е диалект на българският....те това са нещата които Македония трябва да признае,,,останалото е ала бала....
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нали разбрахте, Нинова си е имала обвинение за корупция и е била уволнена от Станишев, но нали си има имунитет, там да крадеш да мамим е без значение, БСП = мутренска партия
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мислех си че Иван Косто и Филип Димитров са най големите предатели на държавата, но уви - този се оказа най големия ***. Предател - това е. Има няма стотина години от както нашите прадеди са кръстосвали родината зада пазят нашите земи. А той ги зачеркна за винаги.
44
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
договор с много ясни и добри клаузи ! за историята ще се състави комисия и какво ли още не!ако казват необмислен договор, то да вземат да го прочетат... много е лесно да съдиш за книгата по кориците, а още по-лесно е за тези които даже не четат...
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКВО ЗНАЧИ: "ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ"? А МАЛКО БЛАГОДАРЯ ИМА ЛИ И ЗА КАКВО? ЕГА ТИ ГЛУПЕНДЕРА. ТОВА КАТО КУЧЕШКИТЕ ПЪРЖОЛКИ - ЕДНАКВО ТЪ ПО И НЕУМЕСТНО.
42
2
 
10
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Предателски договор...нищо конкретно.Коритаров и госта му го казват ясно...необмислен договор без ясни клаузи....
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
събориха една раждясала развалина, дето и на половина не приличаше не нещо и пак недоволни има....дано да има предсрочни избори, че да премахнем *** веднъж за винаги ! бспто не ви ли писна да лъжете и да плащате за фейк нюз, за ***, на йотова тролчетата на нинова къде сте ???