Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Националната пациентска организация изключи свой член за уронване на авторитета й

1 коментар
Националната пациентска организация изключи свой член за уронване на авторитета й

Националната пациентска организация изключи един от своите членове – сдружението “Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ след изнесената от него информация за неетични практики в ин витро клиники. Според Националната пациентска организация публичното огласената информация от сдружението е недоказана.


От сдружението “Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ изнесоха в средата на юли данни , че клиники извършват ин витро процедури на пациентки с хронични заболявания, знаейки че диагнозата им е несъвместима със зачеването и не издават нужните документи , което в последствие пречи при продължаване на опитите извън страната.

Освен това организацията изнесе и бял и черен списък на лекари и клиники, базиран на нейно проучване.

От НПО обаче твърдят, че е огласена недоказана информация и до момента никой в организацията не е виждал и не се е запознал с проучването - неговия обхват, въпросите, периодът в който е извършено и резултатите.

Казусът беше разгледан от Етичната комисия към НПО.

На базата на становището на Етичната комисия Управителният съвет на НПО е взел решение за изключването на сдружението “Диабет, предиабет и метаболитен синдром“.

Това е станало “след обстойно разглеждане на становището на Етичната комисия, след анализиране на всички факти, взимане под внимание на представените материали и отчитайки публичното огласяване на недоказана информация, която създава възможност за превратно представяне на действителната фактическа обстановка“.

Етичната комисия е установила нарушение на Етичния кодекс на НПО в частта “Отношенията между членовете на Националната пациентска организация се основават на принципите на взаимно доверие, уважение, толерантност, етичност, лоялност, сътрудничество и взаимопомощ [...] Член на Националната пациентска организация или на неин ръководен орган няма право под каквато и да е форма да използва положението си в организацията за получаване на собствени облаги или облаги за ръководената от него организация, както и да извършва действия, водещи до уронване на авторитета на организацията или на неин член“.

Констатирани са нарушения и на чл. 26, т. 5, на Устава на НПО, съгласно който “всеки член е длъжен да работи за доброто име на сдружението и да не използва членството си за постигане на цели, противоречащи на неговия устав“.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Калико Джо
    #1

    Вички тия организации са шменти-капели които се грижат само за бизнес интересите на ръководствата си. Реално няма диабетик, който да е облагодетелстван от съществуването на тази организация.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.