Ланда отвори вратата към напускане на "Скай"

Ланда отвори вратата към напускане на "Скай"

© Associated Press

Испанският колоездач Микел Ланда не изключи възможността да напусне отбора на "Скай". Четвъртият от тазгодишното издание на "Тур дьо Франс" може да подпише договор с друг тим на 1 август, когато отваря трансферният прозорец.


Контрактът на Ланда със "Скай" изтича, а той обясни, че води разговори с британците за евентуално удължаване. В колоездачните среди усилено се говори, че още от месец май баскът има предложение на стойност 2 млн. евро на година от "Мовистар".


"Разговаряме със "Скай", което е нормално. Говорих и с Фрум – за неговата подготовка за участието на Вуелта, за Тура. Той ми благодари за работата във Франция", каза Ланда пред испанския вестник "Ас".




Той уточни, че за него е много трудно да влезе в състава на "Скай" за Обиколката на Франция, където лидер е Фрум. Според Ланда той е зад четирикратния шампион и Герант Томас.


"Мовистар" е възможност за мен, това е сериозен отбор и аз харесвам как работят. Ако не съм в "Скай", мога да отида там. Възможно е Найро Кинтана да бъде лидер в Тура, а аз в Джирото", каза Ланда.


Фотогалерия: Изяществото на Тур дьо Франс >


Няколко дни по-рано в друго интервю Ланда се оплака от действията на мениджмънта на "Скай" в 18-ия етап на Тура. Тогава му беше наредено да атакува, за да остави под напрежение съперниците на Фрум – Ригоберто Уран и Ромен Барде. На височината Кол д'Изоар Ланда изгуби 12 секунди от Барде и съотборника си, а в края на Тура само секунда го лиши от това да се качи на подиума.


"Винаги съм искал да бъда лидер на отбор и всички го знаят. Демонстрирал съм, че мога да се боря за призовите места в големите обиколки", добави испанецът.


Освен четвъртото място на Тура Ланда има трето в Джирото през 2015 г. с "Астана". И в двата случая обаче той не беше лидер на тима.


Откакто е в "Скай", баскът имаше възможност два пъти да бъде лидер в Обиколката на Италия, но се провали. През 2016 г. напусна заради болест, а през тази завърши 17-и, но спечели фланелката за най-добър катерач.


Ситуацията в "Мовистар" не е по-различна от тази в "Скай", където йерархията е ясна. Найро Кинтана е голямата звезда на испанците, като има договор до края на 2018 г. Алехандро Валверде е вторият лидер на състава, като той ще кара до края на 2019 г.

Ключови думи към статията: