Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лавандулово масло от окисно насипище започна да произвежда "Асарел-Медет“АД

0 коментара
Лавандулово масло от окисно насипище започна да произвежда "Асарел-Медет“АД

Засаден експериментално с лавандула парцел от окисно насипище на рудник на "Асарел Медет" даде добив от 110 кг цвят, който вече преработен и е произведено първото лавандулово масло. Това съобщи инж. Йордан Рабухчиев, минен инженер в добивното предприятие, който е консултант на проекта за рекултивация на насипището.

Лавандулата е засадена по откоса на Окисно насипище преди две години върху около 1 декар. Опитното поле е било покрито със зелено мулчиращо платно, за да не се окопават растенията, а почвата е била подготвена с хумус и пепелина. Лавандуловите насаждения са част от проект за рекултивация на Окисно насипище, който струва над 10 милиона лева и се реализира за първи път в света. Уникалното при него е, че се извършва техническа и биологична рекултивация на такова минно съоръжение, което още е в процес на експлоатация.

Реалният добив от лавандуловите насаждения ще се види след поне четири години, колкото време е нужно, за да се развият растенията, съобщиха от компанията.

Та информира и за подписан договор с панагюрската Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, според който 34 единадесетокласници от новата учебна година ще работят по два дни от седмицата в реална производствена среда. Учениците ще сключат трудови договори с предприятието, според които ще работят по 7 часа дневно в "Асарел-Медет” АД и ще получават 90% от минималната работна заплата, разпределени пропорционално на изработените часове. Гимназистите ще имат наставници от дружеството и учители-методици, за да развиват практическите си умения. Освен пари, за работата си те ще получават текущи и крайни оценки.

Изпълнителният директор на "Асарел-Медет” Делчо Николов коментира, че предприятието е сред първите в страната, които приемат пилотния випуск, който се обучава по дуалната система.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.