Франция предлага "горещи точки" за мигранти в Либия

Франция предлага "горещи точки" за мигранти в Либия

© Goran Tomasevic, Reuters

Френският президент Еманюел Макрон обяви в четвъртък, че се надява страната му да изгради "горещи точки" за молбите на кандидати за убежище в Либия, предаде "Ройтерс". Думите му идват два дни след среща между лидерите на международно признатата власт и опозицията, които се съгласиха край Париж за предсрочни избори.


Двамата либийски представители се съгласиха и на прекратяване на огъня в страната, където множество враждуващи фракции допринасят за хаоса, в който е изпаднала страната от Арабската пролет насам.


Макрон иска Франция да играе по-видима роля в помиряването на водещите фракции, за да се сложи край на конфликта, позволил на ислямисти да установят контрол в части от Либия и превърнал територията ѝ в удобна за трафикантите на хора.




Само ден преди Париж да отправи предложението си, либийското правителство в Триполи отправи предложение към Италия да изпрати патрули в либийски води като мярка за борба срещу каналджиите. През последните две години патрули, идващи от Европейския съюз, бяха смятани за нежелани в икономическата зона на страната.


"Преди няколко дни президентът (Файез) Серадж ми изпрати писмо, в което моли италианското правителство за техническа подкрепа от нашите военноморски съдове в общи усилия за борба с трафика на хора", обяви премиерът на Италия Паоло Джентилони пред журналисти. Той каза, че ако парламентът се съгласи да подкрепи молбата, "необходимата" мярка ще се осъществи и кораби, изпратени от Италия, ще пристигнат в либийски води.


Тогава източник от италианското правителство обяви, че дори малък брой военноморски съдове на италианската армия може да помогнат на либийците да спрат мигрантските лодки, преди да бъдат изпратени в морето. "Това може да промени всичко."


Инициативите на Франция в Либия от последните дни биват посрещани с подозрение от италианските власти, които се стремят да се превърнат в център на решенията на либийската криза.

Ключови думи към статията: