Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ДАНС махна човека на ДПС в Комисията за контрол на подслушването

0 коментара
Георги Гатев

ДАНС отне в четвъртък достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Георги Гатев.

Решението на ДАНС означава на практика освобождаване на Гатев от позицията. Председателят на Бюрото Бойко Рашков отказа в четвъртък да коментира темата. Мотивът на ДАНС е, че Гатев е ненадежден и не може да пази информация.

Той ще обжалва пред Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), а след това и пред тричленен състав на Върховния административен съд. Решението на тричленния състав ще е окончателно.

Жалбата му до съда не спира изпълнението на решението за отнемане на допуска и той няма да може да остане на работа в институцията. Ако и съдът потвърди решението, Гатев няма да има право три години да заема длъжност, свързана с класифицирана информация.

Атаката срещу Георги Гатев бе започната преди три дни от прокуратура, която поиска от ДАНС отнемане на достъпа му до класифицирана информация заради срещи с подсъдими и обвиняеми. Те искали от него съдействие за подаване на заявление за проверка дали са били подслушвани или следени от властите.

Единият е варненският съдия Светлозар Георгиев, който гледа делото за рекет срещу Веселин Марешки. Другият е плевенският прокурор Димитър Захариев, който бе арестуван в съдебна зала. Третият е пловдивският прокурор Росен Каменов, който бе уличен в лобиране за обвиняеми за данъчни престъпления.

Георги Гатев не отрича за срещите, но твърди, че най-нормалното нещо е членовете на бюрото за СРС да се срещат с обвиняеми и подсъдими. Той напомни, че бюрото извършва проверки предимно по молби на лица, които са били обвиняеми или подсъдими.

Гатев влезе във ВСС и Националното бюро за контрол на СРС с подкрепата на ДПС. Отнемането на достъпа до секретна информация за членовете на Бюрото за СРС означава и отстраняване от работата в институцията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.