Борисов пристигна в парламента, след като Нинова заплаши да няма единство за договора с Македония

Борисов пристигна в парламента, след като Нинова заплаши да няма единство за договора с Македония

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заплаши да оттегли подписа си от общата декларация на парламента за подкрепа за договора за добросъседство между България и Македония, ако премиерът Бойко Борисов не дойде в парламента за приемането й. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че Борисов пътува към Народното събрание, и обясни на Нинова, че тя не е разбрала за това. Декларацията ще бъде обсъдена и приета днес.


Минути по-късно Борисов дойде в парламента и обясни от трибуната, че е мислил, че приемането на декларацията ще е утре, както първоначално предвиждаха депутатите. Той каза още, че е дошъл веднага, след като Цветанов му се обадил по телефона. В парламента е и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.


Борисов призова за подкрепата на партиите в парламента за договора за добросъседство, който ще бъде подписан със Скопие на 1 август. "Убеден съм, че всеки от вас разбира, че е по-добре да имаме една стабилна Република Македония, която да има перспектива; хората в тази държава да имат перспектива и за НАТО, и за ЕС. Голямо благодаря ще имате от нас, от правителството, ако прецените, че това може да бъде направено", обяви министър-председателят.




За обща декларация на парламента ГЕРБ и БСП се разбраха в четвъртък, след като и двете партии направиха отстъпки. В нея се казва, че договорът между София и Скопие е основа за стабилни и принципни отношения между двете страни. Депутатите изразяват воля да ратифицират договора в най-къси срокове.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.