ДАНС отне достъпа до информация на зам.-шефа на бюрото за подслушвания

Адвокат Георги Гатев е зам.-шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства

© Красимир Юскеселиев

Адвокат Георги Гатев е зам.-шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е отнела достъпа до класифицирана информация на зам.-шефа на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Георги Гатев. Решението е от днес, съобщи "Нова телевизия", което беше потвърдено от ДАНС за "Дневник".


От агенцията обясниха, че Гатев има право да обжалва решението в 7-дневен срок отново пред ДАНС, ако то бъде потвърдено, нова жалба може да бъде подадена до Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) в 14-дневен срок. Ако Гатев не е доволен и от нейното решение, той може да го оспори пред тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).


Гатев ще обжалва решението на ДАНС. Мотивът пък за отнемането на допуска му е, че той е ненадежден и не може да пази информация, информира телевизията.




В понеделник стана известно, че прокуратурата предлага на ДАНС да бъде отнет достъпът до класифицирана информация на член на бюрото, защото е помагал на обвиняеми и подсъдими магистрати да съставят оплакване срещу службата му. По-късно се разбра, че става въпрос за зам.-шефа на институцията. А магистратите, на които е помагал, според държавното обвинение са варненският съдия Светлозар Георгиев, който е подсъдим за натиск над колега. До процеса се стигна, след като магистратът бе подслушван заради дело, по което е бил съдия-докладчик, срещу бизнесмена и лидер на "Воля" Веселин Марешки.


Както и плевенският прокурор Димитър Захариев, който бе обвинен заради участие в престъпна група, за чийто ръководител държавното обвинение посочи Камен Балбузанов-Куката. Третият случай, в който според прокуратурата Гатев е помагал нерегламентирано на магистрат, засяга пловдивския прокурор Росен Каменов, за когото има предложение за дисциплинарно уволнение.


Пред "Дневник" тогава Гатев каза, че твърдяното от прокуратурата не е вярно. Повече четете тук.