Германия иска санкции на ЕС срещу САЩ заради американски санкции срещу Русия

Германия иска санкции на ЕС срещу САЩ заради американски санкции срещу Русия

© Associated Press

Германия призовава ЕС да подготви санкции срещу САЩ, в случай, че новото ембарго, подготвяно във Вашингтон срещу Русия, засегне бизнеса на германски и европейски компании. Това би трябвало да е най-крайната мярка, но Берлин смята, че ако няма координирана европейска акция, задаващите се санкции ще навредят на германския бизнес.


"САЩ напуснаха общата линия с Европа по повод санкциите срещу Русия", заяви в четвъртък сутринта по телевизия ARD министърът на икономиката Бригите Циприс. Според нея последните действия на Вашингтон може да затруднят още повече отношенията между САЩ и Германия.


Водещи бизнесмени и компании в страната предупредиха, че това, което американците подготвят като наказание за намесата на Русия в изборите в САЩ, ще попречи на германския бизнес да работи по газопроводи и петролопроводи, жизнено важни за енергийната сигурност на Германия.




Плановете за затягане на ембаргото може да навреди на европейски фирми с интерес в енергийни договори с Русия и изглеждат насочени към стимулиране на американския енергиен износ за Европа, заяви в четвъртък германският Комитет за връзки с Източна Европа. На пресконференция в Берлин от сдружението добавиха, че възможността за европейски контрасанкции трябва да съществува като "последна опция", ако пострадат компании от ЕС.


Комитетът, който е сред най-яростните критици на подготвяните от САЩ санкции, удвои на 20% прогнозния растеж на германския износ за Русия през тази година.


Във вторник Камарата на представителите във Вашингтон одобри с внушителното мнозинство от 419 "за" и едва 3 гласа "против" закон за нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Късно в сряда от Сената съобщиха, че са постигнали компромисен вариант, който да бъде одобрен и от сенаторите - вероятно до края на седмицата.


Текстът подлежи на последни корекции, за каквито продължава да настоява Белият дом, но и двете камари на парламента подкрепят проектозакона толкова категорично, че без проблем могат да отхвърлят евентуално вето на президента Доналд Тръмп.


Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, заяви в сряда, че ЕС е готов да действа "в рамките на няколко дни", ако американските санкции засегнат енергийната сигурност на съюза. Брюксел посочва, че има опасност да пострадат европейски компании и петролни и газови проекти, от които ЕС е зависим.


Германия иска санкции на ЕС срещу САЩ заради американски санкции срещу Русия

© Associated Press


Частта от проектозакона, засягаща Русия, се отнася до различни сектори на икономиката предвижда различни действия. За енергетиката се предвижда поредно ограничаване на американските инвестиции в руски компании и участие в проекти са проучване и експлоатация на находища, в които конкретни руски фирми имат поне 33% дял. Има и заплаха за санкции срещу чуждестранни компании, инвестиращи или помагащи на руската енергетика - точно тази част Тръмп се опитва да отстрани преди вота.


Компромисът засега е санкциите срещу бизнесмени от съюзни на САЩ държави да не са автоматични, а вероятни. Но германците са притеснени, че директно ще бъде засегнат газопроводът "Северен поток 2", в който участват германски компании.


Еврокомисията коментира, че част от тревогите на ЕС са взети предвид в най-новата версия на проектозакона, но въпреки това остава вероятността от американски санкции срещу европейски фирми, работещи с руснаците.


Русия също подготвя отговор на очакваните санкции, като според московския в."Комерсант" те предвиждат експулсиране на 35 американски дипломати със семействата им и блокиране на няколко сгради, използвани от представители на САЩ в Москва и околностите. Представители на американския бизнес предупредиха, че ново ембарго на Вашингтон може допълнително да затрудни работата им в Русия.


Каква е последната версия на закона


Гласуваната в Конгреса версия е смекчена спрямо първоначалния вариант, в който се предлагаше и санкции срещу руск идържавни компании, работещи в железопътния, корабния, металургичния и минно-добивния сектор". Сега собствениците на кораби могат да бъдат спокойни, защото техният сектор отпадна, а "Совкомфлот" продължава да превозва петрол и да обслужва сондите по руския шелф. Огромната част от износа на руски газ и нефт, обаче, се извършва по тръбопроводи.


Различно е и предвиденото ограничение за кредитиране на руски петролно-газови компании. Последният вариант е за финансиране на бизнеса на "Роснефт", Газпром" или "Транснефт" до 60 дни, но това ознаава не само банкови заеми, а и период за разплащане за стоки и услуги. В противен случай американските компании, от които е закупено това, се смятат за нарушители на режима на санкции.


Ограничението да не се дават технологии за проучване и добив в дълбоговодни сондажи, в арктическия шелф или на шистови находища засяга само "Роснефт", "Газпом нефт", "Газпром", "Сургутнефтегаз" или "Лукойл" и то единствено за нови техни проекти.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията: