Съдебният съвет вероятно ще пише до президента за промените в съдебния закон

Президентът Румен Радев

© Юлия Лазарова

Президентът Румен Радев

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще формира комисията, която ще обсъди промените в съдебния закон и ще изготви становище, което да изпрати до президента Румен Радев. Кадровият орган на Темида не успя да вземе досега отношение по промените, тъй като на няколко пъти заседанията се проваляха заради спадане на кворума.


В четвъртък при достигане на точката за вземане на становище измененията вече бяха гласувани окончателно от Народното събрание. Първоначално членовете на съвета не бяха разбрали това и дебатираха дали не трябва да имат отрицателна позиция по проекта. След като стана известно, че измененията са гласувани, дискусията се насочи към текста, който предвижда съдебният съвет да трябва да отстранява всеки магистрат, който получи обвинение за каквото и да е престъпление.


Предложението да бъде формирана работна група беше на Галина Карагьозова, която присъстваше на гласуването на промените на второ четене в правната комисия. Подобна идея изказа и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който водеше последното заседание за този сезон (в отсъствието на министъра на правосъдието Цецка Цачева и други членове) на съвета и на няколко пъти напомни как по най-важния закон за системата съдебният съвет не е взел становище.


В крайна сметка беше прието предложението на Карагьозова.