Мрачно полугодие за Румъния. Тръгва ли по стъпките на Гърция?

Състоянието на финансите е бедствено, приходите – малки
27 юли 2017 11:00,
40
Мрачно полугодие за Румъния. Тръгва ли по стъпките на Гърция?
Снимка: архив, Reuters

Румъния върви по стъпките на Гърция след само половин година управление на Социалдемократическата партия, пише днес румънският в. "Адевърул". Инвестициите са на най-ниското ниво за последните десет години, разходите за заплати и социални помощи се увеличават, приходите в бюджета дори не се доближават до тези от миналата година, а усвояването на еврофондовете е слабо. Анализатори твърдят, че ситуацията изглежда подобна на тази в Гърция през 2007-2008 г., посочва изданието.

Вестникът отбелязва, че първото полугодие е било "мрачно" от гледна точка на бюджетното изпълнение, а държавният дефицит е нараснал с 63 процента спрямо първите шест месеца на миналата година. Бюджетните разходи през първите шест месеца са се увеличили с 10 процента, като най-много са нараснали разходите за персонала - с 19,5 процента заради увеличението на минималната заплата на 1450 леи и други увеличения на заплатите.

Същевременно разходите за публичните инвестиции са спаднали с 45 процента спрямо същия период на миналата година, изтъкват анализатори, като отбелязват, че през 2016 г. е отчетено минимално ниво за последните 10 години от гледна точка на публичните инвестици.

"Тревожното нарастване на разходите в държавния сектор може да ни отведе в кратък срок до ситуацията на Гърция преди 5-6 години. Рисковете са огромни", коментира Василе Бар, заместник-председател на Търговско-индустриалната камара на Румъния.

Йонуц Думитру, председател на румънския Фискален съвет, обръща внимание, че въпреки че Румъния има стабилен икономически растеж, бюджетните приходи не нарастват съгласно прогнозите. От друга страна положението с усвояването на еврофондовете също не е добро.

Вестник "Ромъния либера" коментира, че състоянието на финансите на страната е бедствено, тъй като приходите от данъци и такси са по-малки от миналата година и не успяват да покрият дори разходите за пенсии, заплати и социални помощи, увеличени неоснователно.

Макар че спечелиха изборите с обещания за големи инвестиции и привличане на рекордни суми от еврофондовете, управляващите партии СДП и АЛДЕ до момента показват точно обратното, подчертава всекидневникът.

"Официален доклад: храната в Румъния е по-лоша отколкото в чужбина", пише в. "Адевърул" по повод заключенията на проучване върху серия от продукти, продаващи се под еднакви марки в страните от Източна и Западна Европа. По-голямо количество мазнини, повече хранителни добавки и по-ниска хранителна стойност са установили румънските експерти при девет от анализираните 29 хранителни продукта.

Вчера румънският министър на земеделието Петре Дая призова ЕС да обърне внимание на "двойните стандарти", използвани от компаниите за производство на храни, които се продават под еднакви марки в страните от Източна и Западна Европа.

Вестник "Гъндул" публикува списък на деветте хранителни продукта, при които са установени различия спрямо продаваните под същата марка в страни от Западна Европа. В списъка влизат свинска шунка, телешки салам, наденички за скара, консерва от риба, пастет от черен дроб и други.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз вече на журналисти и медии много не вярвам, всички пишат в услуга и за интересите на някой.
31
10
 
15
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Ами какво друго да очакваме? В Румъния си върнаха комунистите на власт и те бързо-бързо изпапкаха натрупаните парици от помощи и заеми. Сега - Глаааад! даже ще задминат Гърция! Така е като народът не помни как го е драл комунист!
30
6
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До П.Петров Прав сте. Там заплатите растат, икономиката е в растеж също, а тези говорят, че ставало мрачно. Кое му е мрачното?
29
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен По скоро където мина демокрацията ,тревата изгоре. Пример -България.
28
7
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Статията е манипулативна ! Говорят за нарастване на бюджетния дефицит в проценти, но не казват от колко на колко на годишна база, а в 6 месечен период. Не се споменава и точните цифри на инвестициите, външни и публични сравнени с българските. Не е и посочена левовата равностойност на минималната заплата в Румъния 1450 леи = 621лева( в България 460 лева)Публикувана е с цел, да излъжат простия български народ, че не само ние сме най-зле в целия ЕС.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези вестници са на опозицията.
26
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕ ВЗЕЛИ ЛИ СА 16 МИЛИАРДА КРЕДИТИ ЗА ЕДНА ГОДИНА?
25
4
 
6
 
! Отговори
Надежда Михайлов преди 6 години
*** как бе, за наште ляво- толерастки Румъния е светъл пример??!!
24
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре си е Румъния,стига Фейк Нюз.Просто и там чорбаджиите реват на умряло като им се бръкне в джоба,като тука!Просто всяко вдигане на заплатите означава по-малко бентлитата и имоти за работодателите,затова реват!
23
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май само на Джърманиту върви далаверата ,всички други сме в тъча
22
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До промоей, неразбрахте ли че ЕС загива - застарява, трябват му повече млади хора.ми върви в страната на *** и нема се плашиш
21
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Където мине цоциалист трева не никне!
20
18
 
16
 
! Отговори
промо преди 6 години
ей, неразбрахте ли че ЕС загива - застарява, трябват му повече млади хора. С ниско каччество на живот в периферията се осигуряват такива хора да емигрират в центъра на ЕС, затова всички периф.икономики и страни са в незавидно положение.
19
3
 
27
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
Няма как Румъния да върви по стъпките на Гърция, защото не е страна от еврозоната, а Гърция е. Това означава, че ако се наложи да се спасява Румъния, тя ще го прави сама или с МВФ. ЕС има незначителна сума за такива цели за държави, които не са в еврото. С тези пари навремето се помогна на Унгария, но бързо се видя, че те са недостатъчни и еврозоната си направи спасителен фонд, от който помогна на Испания, Ирландия, Португалия и Кипър. И още налива на Гърция
18
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да гледаме ние как да се оправяме , а не румънците - на чужди гроб не реви , щот не знаеш - на главата ли му ревеш !
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BALGARIA E V ZVETUSHTO POLOGENIE.
16
5
 
25
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Румънците подобно на нас масово напускат страната си в посока широкия свят търсейки по добро място за себе си и семействата си.У нас картинката е същата.Активните хора не виждат перспектива .
15
22
 
22
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Ох как ша гръмне тоя балон ЕС! Само как шаа гръмнеее. Ще се чуе от Тимбукту до Мадагаскар.
14
6
 
38
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Този Боко го сънувате вече.Анализите в румънските вестници Боко ли ги поръчва.Направихте го всесилен.Просто бизнеса в Румъния пищи срещу новата МРЗ.Като тука
13
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много вече им лапаме пушиляка на Румъния и това не се харесва на баце и компания....преди плюеше Гърция ,сега Румъния е на ред ,само ,че забравя ,че границите са отворени и българите виждат къде е по-добре и какви са заплатите и пенсиите там и какви у нас....квиченето на властта ще продължи ,защото и недоволството на народа расте, всеки божи ден има протести и защо дали защото цъфтим и вържим както баце ни баламосва.......