Парламентът не одобри кандидатите за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор

Йордан Чомпалов (вляво), председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова и Румен Соколов (вдясно).

© Надежда Чипева, Капитал

Йордан Чомпалов (вляво), председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова и Румен Соколов (вдясно).

Изненадващо парламентът отхвърли предложението Румен Соколов и Йордан Чомпалов да бъдат избрани за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН). Двамата бяха номинирани от председателят на КФН Карина Караиванова. Предложението бе отхвърлено с 90 гласа "за", 110 "против" и 15 "въздържал се". "За" гласуваха само депутатите от ГЕРБ. От ГЕРБ не направиха традиционния в такива случаи опит за прегласуване. Румен Соколов трябваше да стане зам.-председател на управлението "Надзор на инвестиционната дейност", а Йордан Чомпалов за "Осигурителен надзор". Двамата бяха изслушани в Комисията по бюджет и финанси във вторник. Според Караиванова "двамата кандидати са професионалисти с безукорна репутация".


Румен Гечев от БСП каза, че КФН не е по-маловажна институция от БНБ, защото става въпрос за управление на десетки милиони левове на българските граждани. Според Гечев Чомпалов няма управленски опит, а Румен Соколов няма професионален опит и образование в сферата, за която се кандидатира. Жельо Бойчев изрази съмнения, че в КФН има стремеж да се наложи едноличен тип на управление.


В биографичната справка за Румен Соколов се казва, че до 2006 г. е работил като журналист в "Капитал", "Ройтерс", "Дневник" и "Инвестор" и като инвестиционен посредник. През последните 11 години кариерата му е свързана с Българската фондова борса. Бил е главен експерт, отговарящ за привличането на нови емитенти, и управител на дъщерното дружество на БФБ "Сервиз финансови пазари". Чомпалов е дългогодишен адвокат, практикуващ в правото на ценните книжа и финансовите пазари. Участвал е в разработването на законодателната уредба за функционирането на капиталовите пазари в България, а между 1996 и 2001 г. е бил на различни постове в тогавашната Държавна комисия по ценните книжа.


Соколов трябваше да поеме ресора на напусналия още при предишното ръководство на КФН Николай Попов, а Чомпалов да смени Ангел Джалъзов, чийто мандат изтече през 2014 г. Комисията работи в намален състав и с членове с изтекъл мандат, защото зам.-председатели могат да бъдат предлагани единствено от председателя на КФН. Предишния председател Стоян Мавродиев не предложи нови лица нито след оставката на Попов, нито след края на мандата на Джалъзов. Самата Караиванова беше избрана за председател на КФН преди година с 6-годишен мандат.