Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Полицията се оплака от липса на свидетели на последните случаи на насилие

Христо Терзийски призова всеки, който знае нещо, да даде показания

5 коментара
Христо Терзийски

Полицията все още не разполага със заподозрени за нито едно от последните няколко показни престъпления, извършени посред бял ден на оживени места в София и Пловдив.

Това призна шефът на "Национална полиция" Христо Терзийски в четвъртък пред Нова телевизия.

От думите му стана ясно още, че разследващите не могат да намерят достатъчно свидетели на нападенията срещу нотариус Веселина Механджийска, дъщеря ѝ и журналиста от БНТ Иво Никодимов, извършени тази седмица в района на Борисовата градина.

Засега не са установени и очевидци на убийството на 43-годишния бизнесмен в пловдивския парк "Лаута", който бе застрелян в сряда сутринта, докато разхожда кучето си. Убийството стана на една от алеите без видеонаблюдение.

"За да установим и да докажем престъплението на дадено лице, са ни необходими доказателства, годни за съд, а това става чрез разпити, свидетелски показания и очвидци. И затова и за последните три случая отново казвам – на нас ни е небходима помощ и от гражданското общество. Да, на местопроизшествията правим сериозни огледи, търсим следи от нападателите, но когато едно престъпление е подготвено предварително, всеки един извършител, нападател или убиец взима много сериозни мерки", заяви Терзийски.

Полицейският началник обясни още, че засега разследващите не са открили данни за бизнес или лични конфликти на застреляния в Пловдив собственик на соларно студио, които да предпоставят вероятност някой да е искал да му отмъсти. Няма и информация, че убийството може да е свързано с предишни пререкания на жертвата заради кучето му.

"Не изключаме и версията, при която да е възникнало инцидентно спречкване на територията на парка, което да е довело до фаталната стрелба за жертвата", добави Терзийски, аргументирайки тази теза с разсъждението, че "кучето го намираме на местопроизшествието вързано – едно куче може да бъде вързано само от неговите стопани".

По отношение на инцидента с журналиста Иво Никодимов в столичната Борисова градина, шефът на "Национална полиция" заяви, че потърпевшият е видял лицето на един от тримата си нападатели и това може да помогне за разпознаването му. Водещият на БНТ е със счупен нос и претърпя операция във Военно-медицинска академия.

Основна версия в разследването на побоя е непредизвикана агресия по хулигански подбуди, но не се изключва и опит за грабеж, тъй като зад Никодимов е имало друг гражданин, който му се е притекъл на помощ и това може да е стреснало нападателите, добави Терзийски.

Попитан дали това означава, че в Борисовата градина има хора, които просто търсят саморазправа със случайни минувачи, висшият полицай уточни, че в тази връзка подчинените му проверяват криминалния контингент, особено тези от него, регистрирани като "скинхедс".

"Не можем да говорим за чувство на безнаказност, ние предприемаме абсолютно всички необходими действия за разкриването на извършителите на такива престъпления, но не за всеки случай можем да се справим в рамките на 24 или 48 часа. Често имаме и случаи, при които можем да установим и задържим извършителите на такива деяния, но все пак имаме случаи, в които са ни необходими месеци, дори години", каза още шефът на "Национална полиция".

За разлика от нападението на Никодимов, според Терзийски побоят над нотариус Веселина Механджийска и дъщеря ѝ е бил предварително подготвен, тъй като извършителите "са взели мерки, за да не бъдат разпознати". Разследването по този случай обаче засега било възпрепятствано, тъй като двете пострадали все още са в болница и полицията тепърва ще анализира работата и ежедневието им.

"Предотвратяването на тези случаи и инциденти е чрез активна работа, но активна работа на всички, така, държавни институции и органи, които могат да влияят на агресията, която е в нашето общество. Ние непрекъснато ставаме свидетели на агресия и на улицата, и при движение с МПС. За нас, като полицейски служители, е най-важно установяването, задържането и документирането на такива противоправни деяния", добави накрая Христо Терзийски, обобщавайки, че за "проявите на агресия, които вече са ежедневие в нашето общество, едва ли лечението може да бъде само с репресивни мерки".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. MadMax7
    #5

    Костов беше умен използва максимата като не можеш да ги победиш обедини се с тях :)

  2. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
    #4
  3. edin.drug
    #3

    Нещо сюжетите започват да напомнят за Беровото и Жан Виденовото време. Само дето от никъде не се задава нов Костов, който да завре мутрите там откъдето са изпълзяли.

  4. Ми
    #2

    https://bivol.bg/policai-mutri-2.html

  5. musura
    #1

    Господа милиционери, просто хората вече не ви вярват. Не вярват, че сте способни да ги защитите, защото информацията към престъпниците изтича от вашата система, не от гражданите. Защото ако някой свидетелства срещу хулигани, как ще гарантирате на този същия свидетел, че хулиганите няма да пребият и него утре?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.