САЩ поздравиха България и Македония за договора за добросъседство

САЩ поздравиха България и Македония за договора за добросъседство

© Юлия Лазарова

Посолствата на Съединените щати в България и Македония приветстват одобряването на проекта за споразумение за приятелство между двете държави.


"Споразумението потвърждава тесните връзки между двете страни и демонстрира добрата воля от страна на двете държави да засилят сътрудничеството помежду си в интерес на своите граждани", заявиха от двете дипломатически мисии.


"Подобен ангажимент представлява обнадеждаващ пример за решаване на спорни въпроси между съседите и за укрепване на политическата стабилност и засилване на икономическото развитие на Западните Балкани. Ние поздравяваме България и Македония за тази историческа, ориентирана към бъдещето стъпка".


Договорът предстои да бъде подписан на 1 август, при визитата на премиера Бойко Борисов в Македония. (Ето пълният му текст). Той ще бъде "на македонски език съгласно конституцията на Македония и на български език съгласно конституцията на България. Ще бъде в два екземпляра, на македонски и български", заяви премиерът на Македония Зоран Заев.

Ключови думи към статията: