Саакашвили изгуби и украинското си гражданство

Саакашвили изгуби и украинското си гражданство

© Associated Press

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили бе лишен от украинско гражданство с обяснения, че не е декларирал, че преди повече от две години в родината му е била издадена заповед за задържането му.


През декември 2015г. - половин година, след като бе назначен за губернатор на Одеска област и получи украинско гражданство, той бе лишен от грузинско. По-рано Саакашвили е казвал, че не разполага с друг паспорт, а в сряда заяви, че остава в Киев "без гражданство". Съпругата му Сандра Рулофс е холандка.


Той се задържа като губернатор близо година и половина, като през това време критикуваше централните власти, включително президента Порошенко, който през февруари 2015г. го привлече сред съветниците си. Саакашвили обвиняваше в корупция премиера Арсений Яценюк и имаше личен конфликт с вътрешния министър Арсен Аваков.




Още през март 2016г. той изгуби контрола над силовите структури в Одеска област, след като от Киев уволниха областния прокурор Давид Сакварелидзе - един от най-близките на Саакашвили хора, а няколко месеца по-късно подаде оставка и началникът на областната полиция Гиорги Лорткипанидзе.


Инициатор на проверката за условията, при които Саакашвили е получил украинско гражданство, е депутатът Андрей Лозовой от Радикалната партия. Той самият бе лишен този месец от имунитет по обвинение от Главния прокурор за неплащане на данъци в особено големи размери.

Ключови думи към статията: