България иска да възстанови войнишките паметници в Македония, обяви Захариева

България иска да възстанови войнишките паметници в Македония, обяви Захариева

© Анелия Николова

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви пред Нова телевизия, че България иска да възстанови войнишките паметници в Македония. Подобно нещо не е записано в договора за добросъседство, който трябва да бъде подписан на 1 август в Скопие. Пълният му текст беше публикуван вчера от външно министерство.


По думите на Захариева в западната ни съседка има останали много войнишки паметници, като голяма част от тях не са в добро състояние. Тя каза още, че масово монументите на офицери са за реновиране.


Външният министър уточни, че България няма как да се меси в политиката на Македония по отношение на паметниците. Тя посочи строителните дейности в Скопие в последните години, където се издигат нови монументи, повечето от които в бароков стил.




"Дори самите македонци говорят със силна ирония затова, което се случва там. Ние обаче не можем да им казваме какво да правят с паметниците си", заяви Захариева.


Тя добави, че с договора за добросъседство Македония има шанс да започне да решава проблемите си със съседните си страни. Външният министър уточни, че негативното отношение не само към българите, но и към други съседни народи било насаждано от политиците и щяло да отнеме време нещата да се обърнат.