Каталуня ще изхарчи 40 млн. евро за "постоянни делегации" по света

Каталуня ще изхарчи 40 млн. евро за "постоянни делегации" по света

© Albert Gea, Reuters

Каталунските медии обявиха тази седмица, че са назначили германеца Ерик Хаук за "делегат", който да представлява властите в Барселона в Хърватия - първия човек, който заема позицията, откакто тя бе създадена за балканската държава.


Роденият в Саарланд Хаук, завършил журналистика в Барселона и досега работил за каталунска фондация, не е акредитиран дипломат. Той обаче на практика стана част от новия "корпус" на делегати в чужбина, който Женералитат (местното правителство в испанската провинция) създава в различни части на света.


Новите назначения идват преди референдума за независимост, който каталунският премиер Карлес Пучдемон насрочи за 1 октомври, но който властите в Мадрид обявиха за незаконен и заплашиха да го блокират. Каталунската изпълнителна власт от месеци води кампания, за да увери обществото, че областта няма да изпадне в изолация, ако допитването я превърне в независима държава.




Според хърватския в. "Глобус" така каталунците ще се опитат от Загреб да реализират политическите си и икономически интереси в Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Македония, Косово, Албания, възможно и в България и Румъния. Хърватското външно министерство не е отговорило ще присъства ли негов представител на откриването на представителството в Загреб, нито дали са в контакт с каталунското правителство.


"Представени" от Канада до Копенхаген и Мароко


Към момента действащите делегации на кабинета извън Испания са общо осем: в Европейския съюз; във Франция и Швейцария; във Великобритания и Ирландия; в Германия; в Съединените щати; в Канада и Мексико; в Австрия; в Италия; в Португалия.

Миналата година обаче Женералитат обяви, че още четири делегации, които ще започнат работа тази година, ще представляват Барселона из Европа. Северноевропейската "мисия" ще е базирана в Копенхаген, тази за Полша и Прибалтика ще е във Варшава, балканската - в Загреб, а в Женева ще има отделна, която да може да работи с международни институции, съобщава в. "Ла вангуардия". Ще се обявят още две представителства - в Мароко и във Ватикана. Барселона смята да отвори общо 50 подобни мисии в следващите години - а в средата на 2015 г. бяха едва общо 5.


Източници от Женералитат казват за агенция "Еуропа прес", че назначаването на Хаук е знак, че балканската делегация започва да работи и в момента се назначават останалите ѝ членове.


За делегациите, които трябва да насърчават независимостта на Каталуня в чужбина, Барселона е заделила около 39.6 милиона евро за тази година, по-голямата част от тях - за наеми на сгради и заплати на персонала. Това е почти 80-процентно увеличение спрямо миналата година, когато общият бюджет на представителствата беше с 18 милиона по-малък. Заплатите на делегатите са в размер на почти 85 хиляди евро годишно - сума, която повдига въпроси у испанските данъкоплатци, пишат издания в Мадрид.