Премиерът на Израел иска да затвори офисите на "Ал Джазира" в страната

Премиерът на Израел иска да затвори офисите на "Ал Джазира" в страната

© Fadi Al-Assaad, Reuters

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че обмисля затваряне на ерусалимските офиси на "Ал Джазира", като обвини базираната в Катар телевизия в подстрекаване на насилието в града през последните дни, съобщава БТА.


В Ерусалим напоследък избухнаха най-сериозните сблъсъци от години, тъй като палестинците протестират срещу въведените от Израел мерки за сигурност на Храмовия хълм в града, където се намира и джамията Ал Акса - третото най-свещено място за мюсюлманите. Събитията са широко отразявани от медиите, в това число и от "Ал Джазира".


"Тази телевизия продължава да подтиква към насилие около Храмовия хълм", написа Бенямин Нетаняху на страницата си във Фейсбук. От своя страна катарската медия не отговори на обвиненията.




"Разговарях няколко пъти с правоприлагащите органи с искане за затваряне на офисите на "Ал Джазира" в Ерусалим. Ако това не се случи, заради тълкувания на закона, аз ще работя за приемането на нужното законодателство, за да бъде прогонена "Ал Джазира" от Израел", допълва премиерът Нетаняху на страницата си в социалната мрежа.


"Ал Джазира" бе подложена на правителствена цензура и в съседен Египет, когато през 2014 г. арабската държава вкара в затвора трима служители на телевизията със седемгодишни присъди, и затвори офисите на медията. Двама от служителите бяха освободени, но третият остава в затвора.