За пръв път британските туристи в Ирландия са по-малко от "европейските"

За пръв път британските туристи в Ирландия са по-малко от "европейските"

© Clodagh Kilcoyne, Reuters

Туристите от континентална Европа, посетили Ирландия през второто тримесечие на годината, са повече от гостите от Обединеното кралство за първи път, откакто такава статистика започна да се води преди 18 години, съобщи "Ройтерс".


По-малкият брой на британските туристи се дължи отчасти на отслабения паунд, който загуби част от стойността си през последните 13 месеца след референдума за Брекзит. Данните идват на фона на спора между Лондон и Брюксел дали трябва да се появи "твърда" граница между Ирландия и британската Северна Ирландия, която на практика би разделила острова.


През април, май и юни общият брой на пътуванията до Ирландия е нараснал с 6.6 на сто. Това е крехко възстановяване, след като туристическият поток нарастваше с двуцифрени стойности в последните две години, но не и през първото тримесечие, когато заради слабия паунд много британци избраха да не пътуват до страната. Обединеното кралство традиционно е най-големият източник на туристи за ирландската икономика.




Броят им намаля и през второто тримесечие, когато спадна с 6 на сто на годишна база до 950 000 посетители. Туристите от Европа обаче се увеличиха с 10 на сто до малко над милион.


През 1999 г. туристите от континентална Европа са едва 355 000, а тези от Великобритания - около милион.


Американските туристи запазват средните си позиции по брой посещения в Ирландия, но ръстът при тях е значителен - около 22% на годишна основа или общо 630 000 за второто тримесечие.


Найъл Гибънс, който оглавява една от водещите асоциации на туристическия бранш, казва, че приоритет на Ирландия за 2017 г. са туристите от Северна Америка "като пазар, който предлага значителна възвръщаемост на инвестициите." "Както се очакваше, спадът в цената на паунда направи ваканциите и кратките почивки по-скъпи за британските посетители, а икономическата несигурност несъмнено прави британските пътуващи по-предпазливи в разходите."


Всичко, което трябва да знаете за: