Инвестиция във ваканционни имоти – когато покупката носи приходи

Инвестиция във ваканционни имоти – когато покупката носи приходи

© Green Life

Съдържание от Green Life

Хората със свободни пари все по-често търсят по-добра инвестиция за спестяванията си, заради рекордно ниските нива на лихвите по депозитите. По данни на БНБ за май месец средният лихвен процент по срочните депозити до 1 година е под 0,5%. Купуването на второ жилище на морето се оказва добра алтернатива на спестовните влогове. Ваканционните имоти дават възможност за пасивни приходи при нисък риск, както и за печалби от продажба. Пазарът предлага голям избор от жилища, а цените са разнообразни. Освен това купувачите имат привилегията да отсядат в собствен дом на морето.


За разлика от класическите черноморски курорти, Поморие предлага и минерални извори и калолечение. Природните дадености на курорта и мекият климат позволяват по-дълъг период на успешно отдаване под наем. Българските и чуждите туристи избират Поморие предимно заради спокойствието и забележителностите на града. Голяма част от почиващите са семейства с деца, които търсят приятно и безопасно място за лятната си ваканция. Интерес има и от хората в по-напреднала възраст, които съчетават почивката на морето със СПА процедури. Градът се радва на стабилен интерес от страна на българските купувачи, като броят им се е утроил спрямо миналата година и делът им в Поморие вече е достигнал 30%, отчитат от Green Life Development & Resorts. От компанията очакват до 2018 г. процентът на българските купувачи, закупили имот през новия сезон, да се увеличи до 50%.


Апартаментите в затворените комплекси като Айвазовски парк в Поморие, предлагат различни удобства на ползвателите – собствена паркова среда, поддръжка на имота, собствен медицински център и други. Това несъмнено увеличава заетостта им. Комплексът предлага апартаменти с една спалня на цени между €30 000 и €40 000. "Ако човек разполага с €35 000, това е добра възможност за него да инвестира в апартамент в Поморие. Локацията е изключително благоприятна както за почивка през лятото със семейството, така и за отдаване на имота под наем", коментира Екатерина Желяпова, търговски директор в Green Life Development & Resorts. Доходността от такъв апартамент е около 4-5% на година ако собственикът използва услугата за гарантиран наем, при която фирмата-посредник поема целия ангажимент по отдаването. Ако избере да го отдава самостоятелно, възвръщаемостта може да достигне 7% годишно.