Кметът на София се обяви срещу надстрояването на "Гранд хотел България"

Йорданка Фандъкова

© Юлия Лазарова

Йорданка Фандъкова

Сградата на "Гранд хотел България", която е паметник на културата от национално значение, трябва да бъде запазена в автентичен вид, без да се надстроява. Такова мнение сподели кметът на София Йорданка Фандъкова във "Фейсбук".


Изказването й е по повод внесеното в районната община "Средец" от собственикът на хотела - "Гранд хотел България 2016" АД, искане за промяна на устройствения план за парцела, който да му позволи да надстрои последния етаж на сградата. В предложеното изменение се предвижат и строеж на нова 5 етажна сграда от към улица "Аксаков", и надстрояване с 4 етажа на сградата до централата на "Българска банка за развитие" на ул. "Дякон Игнатий".


Авторът на проекта за изменение на плана - архитект Иво Петров, каза пред "Дневник", че не се предвижда надстрояване на основната сграда на хотела, а само доизграждане на съществуващите постройки на покрива.




"Сградата на хотел "България", която е част от общ архитектурен комплекс заедно със зала "България", трябва да бъде запазена в нейния автентичен вид. Това е личната ми позиция, която нееднократно съм защитавала", пише Фандъкова в позицията си по въпроса. Спроед нея сградата, проектирана от архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов, е знакова за София. Кметът казва и че от общината разчитат "изключително много" на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИКНК) към Министерство на културата, който разрешава или забравянва всякакви дейности по сгради-паметници на културата.


В публикацията се казва и че до момента собствениците не са внесли проектна документация в направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община. "Ако такава бъде внесена, веднага ще бъде предадена на НИНКН, като очакваме те да изберат най-консервативния подход за съхранение на сградата", твърди още Фандъкова.