Номера за наивници

Цацаров, Борисов, Цветанов

© Дневник

Цацаров, Борисов, Цветанов

ГЕРБ оттегли текстовете от промените в Закона за съдебната власт, които забраняваха финансиране на проекти на съсловните организации на магистратите от фондация "Америка за България", като преди това извади забраната за финансиране от европейски източници. Имало "повече спекулативно поднасяне на информацията, отколкото нещо, което да бъде разумно и градивно, за това ще оттеглим тези текстове, за да се създаде работеща среда за важните текстове от ЗСВ" - така Цветан Цветанов аргументира отмятането им от идеята за забрана на финансирането. И надали си и давал сметка колко точно се е изразил.


Така вносителите потвърдиха на сто процента прогнозата на "Дневник": че разпоредбите за финансирането ще бъдат свалени от проекта, защото други са "важните текстове от ЗСВ" /по Цветанов/ за ГЕРБ и вдъхновителите на промените, а именно: да бъде прокаран кариерният бонус в ЗСВ за определени членове на отиващия си Висш съдебен съвет /ВСС/, с които да бъде кадрово "укрепен" Специализираният наказателен съд; Съд, който - чрез приетите днес промени в Наказателно- процесуалния кодекс /НПК/, се превръща в "съда на Цацаров". Казвам това, защото прокараните промени в НПК са първоначално и нееднократно лансирани именно от главния прокурор.


Надали вносителите са имали въобще намерения да спират финансирането, тъй като са си давали сметка, че забраната е категорично противоконституционна и президентът не само щеше да им върне закона, но не бе изключено и да го атакува пред Конституционния съд.




Трябваше обаче да провокират голямата гюрултия за пред народа, когото броят за потънало в антиамериканизъм стадо и да му се докарат "като него" с най-примитивна цел: "вижте грантаджиите как реват, а ние се опъваме на лошата Америка...". А пред американския заместник-помощник-държавен секретар да се усукват като паленца, въртейки опашки в израз на вярност. А паралелно зад този лицемерен цирк да си върви безпрепятствено истинската цел - да си формират съд /Спецсъда/ и да си осигурят /чрез НПК/ удобни процедури за обвиняване и съдене на всеки който им пречи или устройва конюнктурата, прикрито под прокъсания воал на борба с високата корупция.


Само че целта и на току-що приетият кодекс е толкова ослепителна и вони, че президентът трябва да си затвори очите и запуши носа, за да не им го върне


А има и съмнения за противоконституционност приетият днес НПК, защото променя подсъдност според субектите на наказателна отговорност /тоест според хората/, а не само според вида на престъпленията. Подобен проблем имаха и когато създаваха Специализирания наказателен съд преди 4 години. Още тогава Цветанов искаше освен за престъпленията на организирани престъпни групи да бъде и съд за хората от високите етажи на властта, но противоречието с основния закон ги спря.


Сега вече нищо не ги спира. С кариерния бонус и с НПК, какъвто го приеха днес /той е тема на отделен анализ/ трасираха вечността на българския модел, чието име е "правене на политика чрез наказателен процес"

Да, на ход са президентът и Конституционният съд. Ако все още е останало нещо от право в България.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за: